• Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

​© 2019 WomenLoveLife | All Rights Reserved

Verdieping

Beleggen en Investeren

Als we het hebben over stereotypering zouden deze woorden alleen voorkomen in de financiële mannenwereld. En eerlijk, dit is niet waar veel vrouwen zich bevinden.

Toch worden deze begrippen steeds populairder, ook voor de particulier onder ons. Verstandig beleggen of investeren kan op verschillende manieren en is al mogelijk vanaf een paar honderd euro. Wij lichten er een paar uit....

Bossen

Door het kopen van een stuk bos of grond (om vervolgens bomen op te planten) vul je niet alleen je eigen portemonnee, maar help je de natuur ook een handje mee.

Deze twee manieren zijn beide investeringen voor de lange termijn. Het rendement, de winst of opbrengst die je behaald, hangt af van twee factoren. De belangrijkste is de jaarlijkse verkoop van hout, waar je gemakkelijk op in kan spelen. Wanneer de houtprijs laag is kan je ervoor kiezen de bomen te laten staan en te wachten tot de prijs weer is gestegen. Mooi voordeel is dat de bomen verder gegroeid zijn en meer opbrengen. De tweede factor is de meerwaarde van de grond. Dit komt pas kijken als je het stuk grond wilt verkopen. Het kan zijn dat jouw grond wordt aangewezen als bouwgebied, dit kan dan met winst worden doorverkocht aan bijvoorbeeld projectontwikkelaars. Of de natuur er dan beter van wordt is nog maar de vraag.

Deze investering is niet heel goedkoop, bij bosgrond.nl betaal je voor 1.400 m2 al snel meer dan €3000. Het rendement wat je hiermee ophaalt was volgens Annual Forestry Index in 2015 14,7%.

Goud

Vergeleken met papiergeld is goud heel schaars. Waar de centrale bankiers geld blijven drukken, wordt goud niet vergroot in hoeveelheid. Door je geld om te zetten in baren goud bescherm je jezelf tegen inflatie. Dan spreken we hier niet over de €50 euro die je aan het einde van de maand overhoudt, maar iets meer. Toch is het slim om hier naar te kijken, wanneer je je financiële zaken goed op orde hebt. Bij het aankopen van fysiek goud (baren of munten) kan je ervoor kiezen dit te bewaren bij de bank of het zelf thuis op te slaan. Om bij de verzekeraar dan goed verzekerd te zijn moet dit bewaard worden in een zwaar beveiligde kluis. Het opslaan bij de bank kan in hier in Nederland, maar mocht je dit niet helemaal vertrouwen kan het goud ook opgeslagen worden in Duitsland of Zwitserland.

Windmolens

Een windmolen op het weiland van een boer kan hem al snel €300.000 per jaar opleveren. Helaas bezit niet iedereen zo’n groot stuk groen aan huis. Toch kan je als particulier beleggen in windmolens. Het werkt als volgt: voor €208 euro koop je bij

De Windcentrale een stukje van de windmolen, een winddeel. Hiernaast betaal je

€26 per jaar voor de onderhoud. Met één winddeel krijg je 500 kWh aan stroom thuis afgeleverd. Wanneer het minder waait zorgt de De Windcentrale voor extra stroom. Op deze manier houdt je op jaarbasis veel geld over. Het aanschaffen van meerdere winddelen is mogelijk. De vraag hiernaar is groot, het inschrijven op de voorrangslijst is daarom aan te raden.

Designer items

Het zou zomaar eens kunnen dat je thuis veel geld verstopt hebt liggen in designer items. Tassen, kleding en accessoires kunnen veel geld opleveren mits deze goed bewaard worden. Met de Hermès Birkin-tas is zelfs meer rendement op te halen dan met goud! Het is dan ook geen goedkope aanschaf. Voor een tweedehandsje ben je rond de €50.000 kwijt. De prijs voor deze tassen ligt zo hoog vanwege de complexe en langdurige productietijd. Ook de Classic Flap Bag van Chanel is een favoriet voor investeerders. Elk jaar verhoogt Chanel de prijs met 15%. Mocht je zulke items willen doorverkopen is het belangrijk om alles wat je bij je aankoop krijgt te bewaren.

Bon, dustbag, doos, authenticiteitskaarts etc. Voor deze klassieke tassen is uiteraard een wachtlijst. Baghunter is een website die je helpt met het zoeken naar of verkopen van de meest exclusieve tassen.

Tekst: Sharona van Wijk