• Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

​© 2019 WomenLoveLife | All Rights Reserved

Cultuur

Boeken

Laat je inspireren door deze vrouwen!

 

Dit boek wíl je hebben! Of je nu een meisje bent of een volwassen vrouw,

het boek is één hoop (lees hoopvolle) inspiratie. Het laat zien dat vrouwen niet alleen nu kunnen bereiken wat ze willen, maar dit in het verleden ook al deden. Het zijn die verhalen die je nooit hoort, nooit op school leert bij de geschiedenisles -die voor mij een stuk minder saai zouden zijn geweest als ze dit wel vertelden-, nooit van de daken zijn geschreeuwd. Tot dit moment. Wereldwijd was het boek

al een succes en sinds vorige week ligt het ook in de Nederlandse boekwinkels.
Organisatie Rose Stories nam na vele tips en verzoeken het initiatief om het Amerikaanse boek te vertalen.
We spraken hierover met Jamila Zemouri.

,,We hebben zoveel positieve reacties gekregen op de komst van het boek. Er zijn zelfs pre-orders gedaan.”vertelt ze.
 

Maar niet alle boekwinkels waren even enthousiast over het boek. Er zijn een aantal boekwinkels, waaronder een grote keten die het boek niet willen inkopen. Ze gaven aan het een moeilijk te verkopen boek te vinden, omdat het losse verhalen zijn. ,,Juist omdat het over sterke vrouwen gaat en het echte verhalen zijn, vind ik het een sterk boek. Zulke boeken zijn er weinig. Daarbij hebben een aantal boekhandels aangegeven dat alle ingekochte boeken zijn verkocht”, aldus Jamila.

WomenLoveLife vindt het vreemd dat boekhandels het niet willen verkopen en we willen het juíst daarom extra aandacht geven door dit artikel te schrijven. Wij zijn ten slotte ook Rebelse meiden ;) Het boek is gemaakt als tegenhanger van populaire sprookjesboeken, welke ook bestaan uit losse verhalen. Bij mij persoonlijk (Evita) kwam het gevoel van onderdrukking naar boven. Het niet zichtbaar mogen maken van sterke vrouwelijke rolmodellen, omdat dit als bedreiging zou worden gezien.

Bij De Bijenkorf ligt het boek op de volwassenen/fictie afdeling. ,,Dat het bij de volwassenen afdeling ligt vind ik niet raar, het is een voorleesboek, geeft Jamila aan. Maar het is non-fictie”.

 

Met het vertalen en uitbrengen van dit boek wil Rose Stories meisjes én jongens laten zien dat vrouwen alles kunnen doen wat ze willen en meisjes aanmoedigen hun dromen te volgen en hun zelfvertrouwen vergroten. ,,Als jij als meisje een droom hebt om later astronaut te worden, dan vind je in dit boek jouw rolmodel en weet je dat het ook echt kan. Het lijken kleine dingen, maar voor een kind is dit supergroot.” Voor Jamila zelf was het een eyeopener om dit soort voorbeelden te zien in een boek. ,,Het is goed voor je algemene kennis.”

 

Uit onderzoek blijkt dat als meisjes rolmodellen te zien krijgen, zij andere keuzes maken bij het kiezen van een opleiding en de baan die ze later willen uitvoeren. Zo noemde Jamila een goed voorbeeld hiervan: ,,Een vriendin van mij las haar dochter een verhaal voor over Simone Biles. Die vriendin draagt een hoofdoek en haar dochter niet. Haar dochter zei toen dat ze ook wil meedoen aan de Olympische Spelen en vroeg of dit wel kan als ze besluit een hoofddoek te dragen. In het boek staat ook een voorbeeld van Amna Al Haddad, een gewichtheffer die een hoofddoek draagt. Ze liet dit zien aan haar dochter. Dat vond ik zo mooi.”

 

Jamila haar favoriete verhaal is dat van Ada Lovelace.

,,Dat was voor mij echt zo’n ‘ahaa’ moment. Ik wist niet dat de eerste persoon die een computerprogramma schreef een vrouw was. Dat verhaal is me bijgebleven. We denken allemaal dat mannen aan de voet van een uitvinding staan, maar dat is niet zo.”

 

Mijn favoriete verhaal is dat van Amelia Earhart, ik ben al jaren fan van haar. Zij kon niet ontbreken in dit boek. En natuurlijk vind ik het verhaal van Evita Perón mooi, de sterke vrouw naar wie ik ben vernoemd.

Dus wij zeggen; meisjes en vrouwen, laat je inspireren door de verhalen uit dit geweldige boek. En leer ook jongens al dit moois dat is bereikt door vrouwen. 

 

Tekst: Evita Lagerwaard

Beeld: ROSE STORIES

Zal ík het anders doen?

Waarom vrouwen beter zijn met geld

 

 

Deze zomer verscheen het boek ‘Zal ík het anders doen?’
Waarin Judith Sanders (senior vermogensbeheerder) en Saskia Smith (journaliste) op humoristische wijze uitleggen hoe je het meeste uit je geld kunt halen. 
Wil je jouw zuurverdiende en in een mum van tijd gespendeerde vakantiegeld terugverdienen? Die wereldreis maken waar je altijd van droomde? Of dat huis kopen waarin het volgende hoofdstuk van jouw leven begint?
Dan helpt dit boek je een heel eind op weg om de eerste stappen te zetten.

 

Als vermogensbeheerder en beleggingsadviseur viel het auteur Judith Sanders op dat vrouwen weinig doen aan beleggen. Dit vond zij ‘shocking’. De wereld verandert, vrouwen krijgen andere banen en verdienen meer. Dit zag Judith niet terug in haar klantenbestand. ,,Belangrijke doelen als pensioen en studiegeld voor de kinderen bereik je niet met sparen”. In praktijk ziet zij vaak vrouwen die weten dat ze iets aan hun financiële situatie moeten doen, maar dit constant vooruit schuiven.
Met dit boek willen de auteurs vrouwen bereiken en tot hen doordringen.
,,Ik kwam in contact met Saskia, één van de vrouwen die wist dat ze iets moest doen maar niet wist wat, en we hadden een klik. Al pratende kwamen we op hilarische voorbeelden die leidden tot dit boek. Om te voorkomen dat het saai leesvoer werd, hebben we het verpakt in een leuk jasje en schrijven we over situaties die zó herkenbaar zijn.”
En dit blijkt. Het boek is een enorm succes en de auteurs hebben veel positieve reacties ontvangen op hun financiële handleiding. 

 

Maar hoe komt het dan dat vrouwen beter zijn met geld?
,,Er zit een groot verschil in hoe mannen en vrouwen geld ervaren. Mannen zijn vaak bereid meer risico’s te nemen. Soms worden hierdoor te grote risico’s genomen. Vrouwen denken meer na over de stappen die ze nemen. Heel zwart wit gezegd, zien vrouwen geld als middel om een doel te bereiken en mannen zien het hebben van geld als doel.”
Wij stellen ons voor hoe het zou zijn als meer vrouwen financieel onafhankelijk zouden zijn. We zien pronkende vrouwen voor ons, behangen met juwelen in dure auto’s en vragen aan Judith of zij denkt dat dit de toekomst is. ,,Vrouwen zijn minder gevoelig voor status, zij zien het hebben van vermogen meer als zekerheid voor de toekomst. En in mijn beleving houden veel vrouwen van zekerheid, aldus Judith. Het gedrag van vrouwen verandert denk ik niet met de komst van financiële onafhankelijkheid.”

 

Door meer Wall Street in Sesame Street te implementeren kan worden voorkomen dat meisjes en jonge vrouwen tegen financiële problemen aanlopen wanneer zij ouder zijn. Het is belangrijk jong te beginnen met deze bewustwording. ,,Er ligt dan minder druk op vrouwen wanneer zij een latere leeftijd bereiken. Hoe jonger je begint met beleggen, hoe minder je apart hoeft te zetten per keer.” Zo leert Judith haar dochters verantwoordelijk te zijn voor hun eigen zakgeld. ,,Ze hebben een eigen bankpas waar zij zelf verantwoordelijk

voor zijn.” 

 

Vrouwen kunnen elkaar aanmoedigen in het beheren van hun financiën.
,,Door erover te praten kunnen vrouwen elkaar enthousiast maken. Elkaar het vertrouwen geven dat ze het kunnen.” Tijdens de workshops die Judith geeft komen vrouwen aan het einde van de avond vaak naar haar toe om te zeggen dat ze niet hadden verwacht dat het zo makkelijk zou zijn. ,,Veel jonge meiden van nu zijn al verder in dit proces. Mijn jongste dochter zei op haar tiende; ik ga studeren, dan werken, een huis kopen en daarna ga ik op zoek naar een vriend. Dat stelde mij gerust, er is niets mis met deze volgorde.”  

 

Eén tip die Judith alvast weggeeft is dat je al vanaf 25 euro per maand kunt beginnen met beleggen, bijvoorbeeld door middel van Doelbeleggen.

 

 

 

Tekst: Evita Lagerwaard

Beeld: Uitgeverij BRANDT

The Girl Before

(Engelstalig)

 

Je kiest het huis niet uit, het huis kiest jou. Alleen een selecte groep vrouwen krijgt

de kans om hier te wonen, maar dat is niet

per se positief. Het huis leeft, door ingebouwde technologie. Kan het zo zijn dat het huis niet iedereen wil laten blijven?

Het boek neemt je mee in het verleden van Emma, de jonge vrouw die in het huis woonde waar Jane nu woont. Vanaf het moment dat Jane daar gaat wonen, overkomen haar dingen die haar dichter bij Emma brengen en haar dood. De enige keuze die Jane nog ziet is tot op de bodem uitzoeken hoe Emma daadwerkelijk om het leven is gekomen. Ze vermoedt dat de moordenaar van Emma deel uitmaakt van haar eigen leven. Ze doet er alles aan om te voorkomen dat haar hetzelfde overkomt, maar dit werkt misschien wel averechts. Sommige dingen kun je beter laten rusten.