• Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

​© 2019 WomenLoveLife | All Rights Reserved

Column

Rokjesdag voor mannen

Als klein meisje liep ik elke dag rond in jurkjes. Geel met bloemen, roze, paars en spijkerstof. Waarom ik zo’n afkeer had voor broeken weet ik niet, maar het gevoel van jurkjes vond ik heerlijk. Hoe de wind de stof liet bewegen en nog mooier, hoe de jurk wijder werd tijdens een draaien. Toen ik actiever begon te spelen op het schoolplein (lees: tikkertje in het klimrek) merkte ik dat een jurk niet altijd even handig was. Langzaam begon ik net als de meeste van mijn klasgenootjes broeken te dragen.

Niemand die gek opkeek toen ik met een broek aan op school kwam. Ik vraag mij af of hetzelfde gebeurd was als een jongen in jurk naar school toe was gekomen. Je kan zeggen dat de broek in de loop der jaren een uniseks kledingstuk is geworden, waarom de rok niet?

Vorige week haalden Franse buschauffeurs het nieuws met het dragen van rokjes. Het dragen van korte broeken was niet toegestaan voor mannen, ook niet met tropische temperaturen. In diezelfde week protesteerde ook Engelse scholieren met het dragen van rokjes. Een korte broek was geen onderdeel van het schooluniform. Het dragen van een rok was in beide gevallen wel toegestaan. Bijzonder, want zowel als in een rok en als  korte broek zie je evenveel blote benen als je het mij vraagt.

Ik vraag mij af of diezelfde mannen en jongens ook rokjes zouden dragen wanneer een korte broek wel was toegestaan. Ze zouden waarschijnlijk voor de korte broek kiezen. Wat weerhoudt mannen ervan om een rok te dragen? Is een rok te vrouwelijk misschien? Broeken zijn niet perse mannelijk, waarom zou een rok wel vrouwelijk zijn dan?

Vrouwen dragen tegenwoordig steeds vaker een broek dan een rok. Andersom is dat nog niet gebeurd, maar wie weet hebben de Franse buschauffeurs wel een nieuwe trend gezet. Er moet een eerste zijn die anderen kan overtuigen hoe fijn het dragen van een rok kan zijn.

Misschien dat we mannen zover kunnen krijgen om samen met ons vrouwen op rokjesdag een rok aan te treken. Want eerlijk is eerlijk een rok die meebeweegt met de wind voelt toch heerlijk!

Tekst: Sharona van Wijk

Beeld: Evita Lagerwaard