• Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

​© 2019 WomenLoveLife | All Rights Reserved

Column

Be a Model!

Be a what?!

Tijdens mijn wekelijkse wandeling naar de gymzaal kwam ik bij de ingang een opmerkelijke flyer tegen.

Be a model: Leer in 10 weken de basis van het modellenvak. Modellenvak? Kan je daarvoor leren?

In mijn beleving word je gescout door een model agent wanneer je met je moeder aan het shoppen bent. Maar blijkbaar zijn er cursussen die je hiervoor kunnen voorbereiden.

Terwijl ik verder liep, dwalend in mijn gedachtes over het modellenvak, besefte ik waar deze flyer hing.

De ingang van een basisschool. Dat betekent dat er dagelijks jonge kinderen geconfronteerd worden met de tekst ‘Be a model’.

Nou heb ik mij vroeger ook vaak genoeg verkleed en hield ik een modeshow als ik nieuwe kleren kreeg. Maar een tien weekse cursus om model te worden vind ik persoonlijk een beetje overdreven. Het modellenvak is immers niet voor iedereen weggelegd. Net als bij acteren moet je geluk hebben dat je naast het hebben van talent vooral in het plaatje van de opdrachtgever past. Waarom zou je het modellenvak promoten onder jonge kinderen? Nooit zie ik flyers hangen die beroepen als ict’er of advocaat aanmoedigen.
Daarnaast ben ik geen voorstander van kinderen bewust maken over hoe belangrijk uiterlijk is. Wat is het nut hiervan? Kinderen gaan zichzelf vergelijken met modellen en worden onzeker. Ze zijn nog te jong om zich te beseffen dat het uiterlijk van de modellen wordt gecreëerd door photoshop.

Is het niet veel belangrijker dat we kinderen duidelijk maken dat iedereen er mag zijn en mooi is op haar/zijn eigen manier. Dat het innerlijk hetgeen is wat uiteindelijk telt. Dat het gaat om hoe je met anderen omgaat en elkaar respecteert. En vooral dat je jezelf accepteert.

Eigenlijk zouden alle posters dit moeten aanmoedigen. Misschien dat ik er binnenkort zelf eentje ophang.

Tekst: Sharona van Wijk

Beeld: Merel Voorbach