• Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

​© 2019 WomenLoveLife | All Rights Reserved

Column

Financiële onafhankelijkheid staat meer op de agenda dan ooit tevoren. De overheid wil dat vrouwen meer gaan werken en zet allerlei acties in. Om hun aan het werk te krijgen en om bedrijven de noodzaak van vrouwelijk personeel op de werkvloer te laten zien. Zo is er Kracht on tour, vaderschapsverlof en een vrouwenquota.

Ik ben helemaal voor financieel onafhankelijke vrouwen. Maar ik vraag mij regelmatig af of het aanmoedigen van vrouwen om te werken een marketingtruc is van de overheid. Als je echt wilt bewerkstelligen dat vrouwen meer willen, maar vooral 'kunnen' werken, zou je dan het vaderschapsverlof niet gewoon verlengen? Stoppen met het stimuleren van vrijwilligerswerkzaamheden die niets met iemands ambities te maken hebben, gratis kinderopvang creëren bij bedrijven en niet bezuinigen in sectoren waar voornamelijk vrouwen werken? Nu wordt in mijn ogen de suggestie gewekt dat het vooral belangrijk is dat zoveel mogelijk mensen werken, zodat er meer belastinggeld binnenkomt. Zouden vrouwen ook worden aangemoedigd als zoiets als belastinggeld niet bestond, gewoon puur om de positie van vrouwen te verbeteren omdat deze nu onrechtvaardig is en dit écht anders zou moeten zijn in 2017?

En wanneer die dag aanbreekt dat iedereen financieel onafhankelijk is, want die dag komt er, daar geloof ik in.

Dan hebben we straks in de meest ideale situatie allemaal een carrière, zorgen we tegelijkertijd allemaal voor de kinderen en zijn we even verantwoordelijk voor het huishouden. Is er dan nog de behoefte aan een relatie zoals wij die nu kennen?

Een dergelijke verandering in het rolpatroon zorgt ook voor verandering binnen relaties én het ouderschap. Er zullen wellicht minder huishoudens met tweeverdieners zijn.

En hoe zit dat met de voortplanting? Als vrouwen carrière willen maken, wordt er in de toekomst misschien toch voor gekozen om later aan een gezin te werken. Als vrouwen méér geld verdienen en ze zijn gewend om toch zelf het huishouden te doen en merendeels zelf voor de kinderen te zorgen, is er dan nog een reden voor haar om te gaan samenwonen en voor een man, extra, te zorgen? En als mannen straks naast hun baan wél meer voor de kinderen en het huishouden gaan zorgen, hebben zij het dan nog nodig om met iemand te wonen die hun leven buiten het werk 'een beetje in banen leidt'?

Ik denk dat financiële onafhankelijkheid en een verandering in de rolverdeling niet alleen voor meer gelijkheid zal zorgen. Het zal ook voor meer kansen en ontwikkelingen op individueel gebied zorgen die wij nu nog niet accepteren. 

Meer latrelaties, co-ouderschappen en éénpersoonshuishoudens. Zouden we over honderd jaar nog steeds naar huisje boompje beestje toeleven? Of wordt het villa, baan , nanny? Wonen we allemaal alleen in onze villa, die we kopen met ons eigen verdiende geld. Met onze kinderen, en hun nanny’s?

Moeten we een keuze gaan maken of.... 

kunnen we het allemaal hebben?

Tekst: Evita Lagerwaard

De toekomst van financiële onafhankelijkheid