• Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

​© 2019 WomenLoveLife | All Rights Reserved

Column

Dertiger en kinderloos

Ken je dat? Als je halverwege de dertig bent en geen moeder, word je vaak toch een beetje als zielig gezien. Je ultieme levensdoel is nog niet behaald en vragen van buitenstaanders stapelen zich op. Geruststellende woorden komen onbedoeld uit mensen hun mond. Ze beginnen betweterig over de tijd die dringt, of je gerust te stellen dat je best nog even heb en het nog niet te laat is. Het zijn van die woorden waar ik niet op zit te wachten.

Lieve mensen, ik zal jullie vertellen hoe mijn eenzame weekenden eruitzien. Ik slaap uit, ga op mijn gemak ontbijten zonder dat ik eerst iets voor iemand anders klaar moet maken, die het vervolgens over mij heen uitspuugt. Dan ga ik bedenken wat ik hierna zal doen, naar de markt, de stad in, lezen, tv-bingen. Alles is mogelijk. Het is elke dag MeTime en nee dat is niet leeg. Drukke weekenden betekenen dat mijn dagen vol gepland zijn met bezoek aan of door vrienden. Dat kost mij geen energie, hier krijg ik energie van. En het leuke is, de meesten hebben geen kinderen, dus het maakt niet uit wat we gaan doen en tot hoe laat.

Ik zie mensen van mijn leeftijd, die onder de plak zitten bij hun kinderen. "Sorry dat ik laat ben, ik moest de kinderen nog van school halen." Of "Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst tijd voor mezelf heb gehad." Ik vraag me altijd af of deze mensen bewust de keuze hebben gemaakt om kinderen te krijgen. Wisten zij van tevoren wat hen te wachten stond? Het lijkt vaak alsof deze mensen amper nog tijd hebben om zichzelf te ontwikkelen en aan hun eigen behoeften te voldoen. Een paar keer per jaar reis ik met de trein. Er zit dan altijd wel een moeder met een huilend kind in, die wanhopig haar kind stil probeert te krijgen. Ik word al moe als ik er naar luister. Soms heb ik medelijden met deze mensen. Mensen met kinderen zien dit zelf vaak anders.  

Het is misschien de natuur van de mens om zichzelf voort te planten, maar wat is er tegenwoordig nou nog natuurlijk aan ons leven en de manier waarop we dit invullen?

Voor elke vorm van ouderschap is een woord, je hebt de alleenstaande ouder, de co-ouder, de bewust alleenstaande moeder. Ik introduceer bij deze de bewust geen moeder.  

Dus de volgende keer wanneer je mensen van halverwege de dertig vraagt of ze kinderen hebben en ze zeggen nee, bedenk je dan dat dit ook een levensstijl is. 

Tekst: Evita Lagerwaard

'Soms heb ik een beetje medelijden met mensen die jonge kinderen hebben'