• Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

​© 2019 WomenLoveLife | All Rights Reserved

Column

Het leven gebeurt

terwijl je goede voornemens maakt

Ik lig al een uur te draaien in mijn bed en vraag mezelf af wat voor nut het heeft om voornemens te hebben voor een nieuw jaar. Eigenlijk houd ik niet zo van de term goede voornemens. Ik stel liever doelen.

En wat heeft het eigenlijk voor nut om iemand een gelukkig nieuwjaar te wensen? Doen alsof de wereld alleen maar mooi is en je alles zelf in de hand hebt. Natuurlijk wens ik mijn naasten het allerbeste voor het nieuwe jaar. Maar door dit uit te spreken of op een mooie glitterkaart met sierletters te schrijven is dit nog geen garantie.

Ik herinner me dat ik er de laatste vier jaar op oudejaarsavond helemaal voor ging. Enthousiast stond ik om twaalf uur klaar met mijn glas champagne, mijn beste wensen en de illusie dat het nieuwe jaar er één vol goeds zou worden. Klaar voor de dag erna, om met een vers begin vol nieuwe kansen te starten. Wat er elke keer tussendoor kwam, was het leven.

Het leven verstoorde mijn plannen. Elk jaar gebeurde er iets dat een enorme impact had en leefde ik met verdriet en teleurstelling.

Doelen kun je stellen en je kunt zorgen dat je ze behaalt. Gezondheid voor jou en je geliefden is iets waar je slechts op kunt hopen, maar waar we niet altijd controle over hebben. Ondertussen gaat het leven gewoon door, terwijl je plannen ergens zijn blijven liggen.

Ik kom tot de conclusie dat ik één voornemen heb, of het een goede is weet ik nog niet. Mijn voornemen is dat ik het leven laat gebeuren en probeer te accepteren dat er dingen zijn waar we geen invloed op hebben. Die niet in onze agenda staan en die we niet kunnen verzetten. Het leven zonder plan is al een uitdaging op zich. En het voordeel van geen plan is dat je alle kansen ziet die er op je afkomen. Ook de kansen die je niet had kunnen plannen. Ik kan alleen hopen dat ik dit jaar eindig met diegenen met wie ik het gestart ben. En wat ik in de tussentijd wíl dat er gebeurt, daar ga ik nog een paar uurtjes over dromen voordat het leven weer naast mijn bed rinkelt. 

Tekst: Evita Lagerwaard

'Ik herinner me dat ik er de laatste vier jaar op  oudejaarsavond helemaal voor ging'