• Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

​© 2019 WomenLoveLife | All Rights Reserved

Column

Vrouwen + klussen = oranje plafond

Eén van mijn favoriete tv-programma’s is House Rules Holland. Vijf stellen verbouwen om de week elkaars huis en worden beoordeeld op hun kluskwaliteiten en styling. Uiteindelijk vallen er koppels af en blijft er een winnaar over die een jaar lang hypotheekvrij wonen wint.

Hoewel ik het heerlijk vind om te zien dat er van alles mis gaat, vind ik het jammer dat er één team is die stereotypering van vrouwen en klussen bevestigd. De twee vriendinnen hebben werkelijk waar geen flauw idee wat ze doen. Nog nooit hebben ze een vloer gelegd, muren geverfd of een boormachine gebruikt. Nou lijkt het mij vanzelfsprekend dat wanneer je je opgeeft voor zo’n programma een beetje kluservaring vereist is.

Elke aflevering zat ik weer vol verbazing te kijken hoe de kamers verbouwd of eerlijk gezegd verprutst werden.

Het toppunt was de huiskamer met oranje muren inclusief oranje plafond. Ik had tranen in mijn ogen van het lachen, maar de bewoonster van verdriet.

Wat ik jammer vind is dat ze het niet eens leuk vonden om te klussen, alles was moeilijk en ze wilden ook niks leren. ‘Mannen moeten de laminaatpakketten maar naar binnen tillen, dat doe ik niet’ en ‘Ik wil het ook helemaal niet leren, ik vind het niet leuk’. De vraag waarom ze mee doen aan dit programma werd voor mij elke aflevering groter. Zouden ze het alleen maar doen voor de prijs? Maar dachten ze dan echt zelf te kunnen winnen?

Het werd mij duidelijk tijdens de aflevering van vorige week. Eén van de twee had hun opgegeven voor het programma, zodat het huis van de ander verbouwd kon worden. Of eerder bewoonbaar kon worden, het was namelijk een bouwval. Ze had een moeilijke tijd achter de rug en ze wilde een nieuwe start voor haar en de kinderen. Dat deed me dan wel weer goed, daar heb je vriendinnen voor. Het is alleen jammer dat er daarvoor een team in een oranje woonkamer moet wonen.

En jammer dat voor alle kijkers bevestigd wordt dat vrouwen niet kunnen klussen. Het wordt tijd dat House Rules Holland de stereotypering gaat verbreken volgend seizoen!

 

 

Tekst: Sharona van Wijk