• Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

​© 2019 WomenLoveLife | All Rights Reserved

Column

Twee kamers Plus één

 

 

Als kattenmoeder heb ik ooit geleerd dat het aantal kattenbakken dat je in huis dient te hebben gelijk moet zijn aan het aantal katten, plus één. Zodat de kat die daar behoefte aan heeft twee bakken kan gebruiken, één voor urine en één voor ontlasting. Die met urine heeft een afgebakend territorium. Het liefst geen deurtje voor de opening, zodat ze kunnen zien of de andere kat hen niet opwacht.  

Wanneer wij mensen met een ander mens in huis gaan wonen geldt niet de regel: Twee kamers, plus één. Hierdoor zitten mensen die samenwonen soms snel op elkaars lip. 

Het is makkelijk om te zeggen dat als je het niet prettig vindt om samen te wonen, je niet met de juiste persoon woont. Dat is niet altijd hoe het zit. Als je weet hoe het is om alleen te wonen, het hele huis voor jezelf te hebben en dit prettig voelt, is het niet altijd even makkelijk om het huis te moeten delen met iemand anders. Mensen plassen niet in een kamer om aan te geven waar hun territorium is, althans de mensen die ik ken doen dit niet.

Het huis delen met iemand anders kan voelen als het delen van dat ene bord avondeten met je lievelingsgerecht erop of erger, die chocoladereep waar je al de hele dag naar uit hebt gekeken en op je wacht als je thuiskomt van een lange werkdag en die je echt in één keer op gaat eten. Je zit er toch niet op te wachten die dan te moeten delen?!

En in tegenstelling tot de kat, wil ik wel een deur in de kamer. Er zijn momenten waarop ik even niet wil zien wie er aan de andere kant van die deur is. Pure Me Time en niemand om mij heen. Je mag me op staan wachten, ik kom er toch niet uit. Maar wat nou als je geen extra kamer hebt, omdat bij mensen altijd de illusie leeft dat als er genoeg liefde is alles uit te houden is?

Ik stel voor om ook bij ons mensen een regel aan te houden. Als twee mensen in één huis gaan wonen, heb je drie slaapkamers nodig.

Eén om samen in te slapen als je dit wenst en de andere twee zodat je ieder een eigen ruimte hebt, waar de ander niet komt. Gewoon, omdat je niet alles samen hoeft te doen. 

Tekst & Beeld: Evita Lagerwaard