• Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

​© 2019 WomenLoveLife | All Rights Reserved

Neelie!

Een bewonderenswaardige persoonlijkheid zou ik haar niet noemen. Een feministe ook niet. Fascinerend, dat wel.
De theatervoorstelling over Neelie Kroes zet de voormalige VVD-politica neer als een vrouw die de top moest en zou halen. Geëmancipeerd, ja. Ze heeft zichtbaar een aantal glazen plafonds doorbroken in een bubbel waar vrouwen tot op de dag van vandaag ver te zoeken zijn. Niet voor niets is zij nog steeds hét icoon. Dit maakt haar op z’n minst een rolmodel.

Er is niks mis met de doelen die zij voor zichzelf nastreefde.

De positie en invloed die zij heeft gehad valt alleen maar te applaudisseren. De vragen die het oproept over haar privéleven zijn, waarom trouwen, de naam van je man aannemen en in hemelsnaam, een kind? Dit lijkt tegen haar eigen dromen in te gaan.
Door de naam die zij als vrouw heeft gemaakt in de politiek wordt ze snel neergezet als feministe. Uit dit stuk blijkt het tegendeel. Zo werd de uitspraak 'kinderopvang moet niet te makkelijk bereikbaar zijn voor vrouwen' gedeeld met het publiek. Ze heeft geen zichtbaar pad gelegd om andere vrouwen omhoog te helpen. Het naar beneden trappen leek haar beter af te gaan, wel naar het andere geslacht.
Het stuk wekt de illusie dat je als vrouw de top bereikt door je als man op te stellen. Dominant over iedereen heen moet walsen om te bereiken wat je wilt. Ze werd meerdere keren de enige man tussen de mannen genoemd. Maar zoals ze uiteindelijk aangeeft; op die manier bereik je niet een gezamenlijk doel, maar streel je voornamelijk je ego.

De vraag is of Neelie Kroes is neergezet als een ijzersterke vrouw of een typische politica die vooral gaat voor eigen gewin.

Tekst: Evita Lagerwaard

Cultuur

Theater