• Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

​© 2019 WomenLoveLife | All Rights Reserved

In 'Day 28' brengen we je verhalen over de menstruatiecyclus, die idealiter 28 dagen duurt.

We hebben het over (eigen) ervaringen, rituelen

en culturele verschillen. 

Bloody Hell!

Cyclus 3

Menstruatiekrampen zijn nooit fijn, in welke mate dan ook. Zelf heb ik in mijn volwassen jaren gelukkig nooit zulke krampen gehad, ik merkte amper wanneer ik ongesteld was.

Aan dit feest kwam een einde toen ik geopereerd werd en mijn eileider weggehaald moest worden. Eerst was het rustig, mijn menstruatie bleef maanden uit. Op zich verontrustend. De gynaecoloog vond het een onderzoek waard, maar ik miste het niet en maakte er daarom geen probleem van. Toen het na zes stille maanden toch vanzelf kwam, brak de hel los. Dit is het moment dat mijn leven heeft veranderd. Minstens vier dagen op een rij kan ik niets doen, behalve op bed liggen. Niet lopen, zitten, staan, liggen zoals ik wil of zelfs zittend eten. Als ik het bloed dat ik in die dagen verlies op zou sparen en op de badkamervloer zou gieten, zou de politie voldoende redenen hebben om te denken dat er op dubieuze wijze iemand is doodgebloed in mijn badkamer.     

Op goede dagen voelt het alsof iemand mijn baarmoeder er handmatig uittrekt terwijl ik dronken en dus half verdoofd ben. En zolang ik dronken blijf voel ik alleen een stekende pijn. In het minst gunstige geval voelt het alsof mijn baarmoeder én eierstokken er zonder verdoving met een plastic wegwerp mes uit worden gehakt, door iemand die geen haast heeft. En dit vier dagen lang, 24 uur per dag. Je kunt je misschien indenken hoeveel energie dit kost per maand. Niet alleen gedurende deze vier marteldagen, maar ook de week ervoor en erna. Een lichtpuntje is dat mijn cyclus niet altijd 28 dagen is. Soms duurt het 36 dagen hele dagen voordat de bloederige hel terugkomt.

Ik ben er inmiddels achter dat het niet zomaar heftige menstruatiekrampen zijn, maar dat het endometriose is. In het kort: Een aandoening waarbij er een soort baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte groeit. Dit heeft o.a. enorme pijnklachten als gevolg, wat het minst erg blijkt te zijn als je de andere (mogelijke) gevolgen op een rijtje zet.

Wat ik er tot nu toe aan doe? Niets. Alleen anticonceptie kan de pijn verlichten en in deze fase van mijn leven wil ik daar niet aan vastzitten.

Ik probeer de dagen uit te liggen met voldoende pijnstillers in mijn lichaam om me buiten bewustzijn te houden. Mijn agenda blokkeer ik, ook al weet ik door mijn onregelmatige cyclus niet altijd wanneer het komt.

Er zal wellicht een moment komen dat er een andere oplossing is. Tot die tijd blijf ik gewoon vier dagen per cyclus buiten westen.     

 

 

 

 

Tekst: Evita Lagerwaard

 

 

Volg de cyclus en check op Day 28 deel IIII in deze reeks van 

'menses chronicles'. We hebben het dan over hormonen, wat heb je eraan? en hoe voelt het als ze je leven niet meer beheersen.