• Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

​© 2019 WomenLoveLife | All Rights Reserved

In 'Day 28' brengen we je verhalen over de menstruatiecyclus, die idealiter 28 dagen duurt.

We hebben het over (eigen) ervaringen, rituelen

en culturele verschillen. 

Dag Hormonen

Cyclus 4

Nu, op mijn zestigste, zijn alle hormonale narigheden voorbij. Geen eisprong, geen bloedingen, geen huilbuien, niet meer proberen zwanger te worden, geen pijn, geen nachtelijke zweetaanvallen en geen opvliegers meer.

Wat voelde ik mij vaak ongelukkig door hormonen die door mijn lichaam gierden. Ik was dertien jaar toen het begon, het fijne weet ik er niet meer van. Wel weet ik nog dat het schijnbaar een hoogtepunt in mijn leven was.

Aan iedereen die het maar horen wilden vertelde mijn moeder dat ik "een groot meisje" was geworden. Het leek wel een feestje.
Dat het geen feestje is, daar ben ik in de loop der jaren wel achter gekomen. In het begin waren er geen maandverband met vleugeltjes en tampons,

zoals nu. Er was een gordeltje dat om je middel zat en daar kon je het dikke maandverband van voren en achteren aan vastmaken. Volgens mij droegen wij daarom nog niet zoveel broeken, want het was altijd zichtbaar. Er was wel één voordeel, niet meedoen aan gymnastiek op school, een briefje van je moeder en je hoefde niet te gaan. Toen ik een jaar of vijftien was kwamen de tampons, een verademing, maar toen wel gymmen. ,,Dan moet je maar een tampon gebruiken'' werd er gezegd. Het voordeel was dat je er ook mee kon zwemmen.
Ik heb altijd veel last gehad van mijn menstruatie; hoofdpijn, buikkrampen enz. Maar op mijn zestiende kreeg ik een vriend en ging ik aan de pil, 

zoals het toen genoemd werd. Met de pil en tampons werden de maandelijkse perioden dragelijk. Op mijn negentiende trouwde ik met mijn vriend en ik was éénentwintig toen we kinderen wilden. Het liefst vier, waarvan we één kindje wilden adopteren. De drie kinderen werden niet geboren, maar wel een heel lief meisje geadopteerd. Vanaf mijn éénentwintigste heb ik geen anticonceptie meer gebruikt. Wel had ik heel veel pijn, huilbuien, een slecht humeur en een opgezette buik, waardoor mensen gingen vragen of ik zwanger was. Ik kon ze wel wat aandoen!
Omstreeks mijn achtendertigste levensjaar was het echt niet leuk meer.

Ik voelde mij nog maar één week per maand gezond. Een jaar later werd ik geopereerd, baarmoeder eruit. Dag droom, om ooit toch nog zwanger te worden. Achteraf was het wel goed, het werd eindelijk rustig in mijn hoofd. Het was ook, dag klachten. Maar de overgang meldde zich natuurlijk toch een keer. Hiervan heb ik gelukkig niet zoveel gemerkt. Achteraf denk ik nu weleens; ik heb zelf geen kinderen kunnen baren, dus al dat gedoe iedere maand voor niets mee gemaakt. Nu geniet ik van mijn leven, 24 uur per dag, alle dagen van de maand, voor mij geen vruchtbaarheid meer en evengoed nog steeds een echte vrouw. 

Tekst: Carla Lagerwaard

 

Volg de cyclus en check op Day 28 deel V in deze reeks van 

'menses chronicles'. We hebben het dan over menstruatie en culturele tradities.