• Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

​© 2019 WomenLoveLife | All Rights Reserved

In 'Day 28' brengen we je verhalen over de menstruatiecyclus, die idealiter 28 dagen duurt.

We hebben het over (eigen) ervaringen, rituelen

en culturele verschillen. 

Vies Bloed

Cyclus 5

Binnen elke cultuur wordt anders omgegaan met menstruatie. In delen van Azië wordt menstruatie geassocieerd met onrein bloed en mogen vrouwen niet in de heilige tempel komen, niet bidden of andere religieuze handelingen uitvoeren. De vrouw verliest tijdens de menstruatie onrein bloed en men gelooft dat alles wat zij op dat moment aanraakt ook onrein wordt.  

Kajal (33) is door haar Indiase achtergrond opgegroeid met deze rituelen. ,,Op mijn elfde werd ik ongesteld en leerde ik voor het eerst over deze religieuze regels. Nog voordat mij werd uitgelegd dat menstruatie verbonden is aan het krijgen van kinderen. Mijn moeder vertelde mij dat ik niet mee mocht naar religieuze feesten, niet mag bidden en niets heiligs mag aanraken, zoals beelden van Goden en Godinnen.

Wanneer mijn ouders naar de tempel gingen, kregen zij tijdens het bidden eten aangeboden en namen dit mee naar huis. Dit eten wordt ook als heilig gezien, dus ik mocht het niet eten."

In het Hindoeïsme wordt gevast. Dit mag alleen op maandag, dinsdag, donderdag of zaterdag. ,,Het vreemde is dat ik wel mag vasten wanneer ik dit wil, ook als ik ongesteld ben. Ik mag alleen niet bidden tijdens het vasten."

Afgelopen maand vond Divali plaats. De nieuwe maan die vaststelt dat het nieuwe jaar begint. Dit wordt groots gevierd binnen de Indiase gemeenschap. ,,Ik verloor op dat moment bloed, maar omdat het geen hevige bloedingen meer waren mocht ik de tempel binnenstappen."

Het zijn voornamelijk de eerste vier dagen van de menstruatie dat vrouwen niet mogen bidden. Als op de vierde dag de ergste bloedingen voorbij zijn, was je die dag je haren en mag je weer alles doen. Je bent dan weer rein. Divali mag evengoed thuis gevierd worden met familie als je ongesteld bent.

De partner van Kajal is van oorsprong Katholiek. ,,Toen ik hem vertelde over de regels van mijn religie begreep hij dit in eerste instantie niet. Nu vraagt hij altijd meteen of ik niet ongesteld ben, als we bij een ceremonie worden verwacht."

Tijdens je menstruatie mag je ook niet trouwen. Kajal en haar partner trouwden in een Hare Krishna tempel én in een Katholieke kerk. De periode voorafgaand aan de trouwdag vonden rituele vieringen plaats met familie en vriendinnen. Om deze reden heeft zij in die weken de pil geslikt, zodat ze zeker wist dat ze niet ongesteld zou worden voor of tijdens haar trouwdag. ,,Er zijn veel regels die ik niet begrijp. Zo mag je wel een Hare Krishna tempel binnen tijdens je menstruatie, maar niet als je gaat trouwen. Ik vroeg aan de vrouw die de ceremonie met ons doornam hoe dat precies zit, maar zij wist het antwoord ook niet."

Veel tradities worden van generatie op generatie doorgegeven, zonder dat de historische achtergrond wordt uitgelegd. Mensen volgen de regels nog wel, maar weten niet altijd waar ze vandaan komen.

,,Ik heb eerlijk gezegd nooit de behoefte gehad om me erin te verdiepen.

Wat ik heb geleerd neem ik aan en ik accepteer dat het is zoals het is.

Toen ik jonger was voelde ik mij wel buitengesloten, wanneer mijn ouders en broertje weggingen en ik niet mee mocht. Ik had het gevoel dat ik heel veel miste en overwoog soms om te liegen. Dit heb ik uiteindelijk nooit gedaan, omdat ik wist dat het gewoon niet hoort. Mijn broertje, die vijfeneenhalf jaar jonger is, voelde het juist andersom. Hij wilde graag thuisblijven en begreep niet dat hij wel mee moest en ik niet."

Het niet binnen mogen lopen in een kerk geldt overigens niet alleen in Azië. Tot 1917 mochten vrouwen in westerse landen niet in de Katholieke kerk komen. In sommige delen van India worden nog hele strenge regels gehanteerd tijdens de menstruatie. Vrouwen leven soms zeven dagen in afzondering, mogen niemand aanraken, zich niet wassen en hun haar niet kammen.

Kajal vertelt dat het praten over menstruatie geen taboe is binnen haar familie. Ook niet met mannen. ,,Ik mag er altijd openlijk over praten als ik dit wil, hoewel ik dit niet zo snel doe met mijn vader of broertje. Dat is denk ik iets Aziatisch en komt voort uit een vorm van respect. Als mijn vader vraagt of ik mee ga naar de tempel en ik ben ongesteld zeg ik alleen dat ik niet mee kan gaan en niet waarom. Mijn broertje vraagt weleens door en dan zeg ik het."

Aan haar zoontje van tien maanden wil ze, voor zijn tienerjaren, uitgebreid leren wat het inhoudt als een meisje ongesteld is en wat er met haar lichaam gebeurt. ,,Op het moment dat hij een vriendin krijgt begrijpt hij dan beter hoe zij zich voelt. Het is voor mannen net zo belangrijk om hierover te leren als voor vrouwen."

Tekst: Evita Lagerwaard

 

Volg de cyclus en check op Day 28 deel VI in deze reeks van 

'menses chronicles'. We hebben het dit keer over een alternatief voor de pil.