• Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

​© 2019 WomenLoveLife | All Rights Reserved

In 'Day 28' brengen we je verhalen over de menstruatiecyclus, die idealiter 28 dagen duurt.

We hebben het over (eigen) ervaringen, rituelen

en culturele verschillen. 

Hormoonstaaf

Cyclus 6

De anticonceptiepil is het meest gebruikte voorbehoedsmiddel voor de vrouw, maar niet voor iedereen de beste optie. De hoeveelheid hormonen die worden afgegeven kunnen voor vervelende bijwerkingen zorgen. Ook moet je er elke dag aan denken om de pil in te nemen.

Maud (23) gebruikte de pil een aantal jaren en merkte dat ze vaak chagrijnig was en niet lekker in haar vel zat. ,,Vlak voor mijn twintigste verjaardag besloot ik om te veranderen van anticonceptie.

Na wat onderzoek op internet heb ik ervoor gekozen om een Implanon te nemen, een ‘staafje’. Deze vorm van anticonceptie wordt in je arm geplaatst en beschermt je tegen zwangerschap voor drie jaar, zonder dat je ergens aan hoeft te denken. Perfect voor mij! Ik vergat de pil weleens in te nemen als ik ergens logeerde bijvoorbeeld. Wat mij ook heel fijn leek is dat de Implanon geleidelijk hormonen afgeeft, aangezien ik op de pil heftig reageerde.

Verder kwam ik nog de prikpil tegen, deze laat je door je huisarts één keer per drie maanden prikken. En de spiraal, maar daarvan vond ik de plaatsing wat heftig.’’

Het laten zetten van een staafje kan bij de huisarts en is binnen een paar minuten gebeurd. Niet alle huisartsen zijn bevoegd om dit te doen. Zo kreeg Maud een andere huisarts toegewezen. ,,Het inbrengen van het staafje was echt klote. Dit wordt altijd gedaan in de arm die je het minst gebruikt. Ik ben rechtshandig, dus bij mij ging het staafje in mijn linkerarm. De verdoving zelf was erg pijnlijk. Met een soort nietmachine wordt het staafje in je arm geschoten. Dit deed mij denken aan het laten schieten van oorbellen.

Maar dan pijnlijker. En in je arm. Eenmaal thuis heb ik er geen last meer van gehad. Wel kreeg ik een vrij grote blauwe plek op mijn arm.” 

Dat je na het zetten van de Implanon drie jaar lang niet ongesteld bent is niet helemaal waar. Het kan zijn dat je de eerste zes maanden en de laatste zes maanden bloed verliest.

,,Bij mij waren het alleen de eerste zes maanden. Het waren geen heftige bloedingen, maar wel constant. Helaas waren het geen bloedingen van een paar dagen, maar ongeveer drie weken. Het was even doorzetten in deze periode, maar de 2,5 jaar die volgde waren heerlijk. Ik had verwacht dat het zou opvallen dat het ontbrak elke maand. Maar het viel op een gegeven moment niet meer op. Het werd normaal en ik vond het heerlijk.”

,,Afgelopen jaar was het tijd om de Implanon eruit te halen. De keuze voor een tweede was snel gemaakt. Net op tijd kon ik nog een afspraak maken, precies drie jaar later. Uiteraard werd mijn arm verdoofd en terwijl ik daar met mijn arm omhoog op tafel lag vroeg de huisarts: Nou, waar is de staaf? Bleek dat ik deze zelf moest ophalen bij de apotheek. Dat kon ik mij helemaal niet meer herinneren van de vorige keer! Uiteindelijk heeft de huisarts voorgedrongen bij de apotheek en konden we beginnen. Het staafje, dat vergelijkbaar is met een tandenstoker, zat goed vast in mijn arm. Na twintig minuten wroeten vond ze een puntje en trok ze zo hard dat ze met staaf en al achteruit schoot.”

In de toekomst zou ik misschien nog wel een derde keer voor de Implanon kiezen. Na die drie jaar ben ik 29 en stap ik denk ik over op de prikpil. 

Ik heb een kinderwens en hier kan ik makkelijker mee stoppen.”

Tekst: Sharona van Wijk

 

Volg de cyclus en check op Day 28 deel VII in deze reeks van 

'menses chronicles'. We hebben het dit keer over hoe je van ongewenste menstruatie afkomt.

Meer Day 28