• Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

​© 2019 WomenLoveLife | All Rights Reserved

In 'Day 28' brengen we je verhalen over de menstruatiecyclus, die idealiter 28 dagen duurt.

We hebben het over (eigen) ervaringen, rituelen

en culturele verschillen. 

Slimme anticonceptie

Cyclus 8

Er zijn tegenwoordig talloze anticonceptiemiddelen voor vrouwen. Vaak met veel hormonen waar je ziek en depressief van kan worden. Voor mij werkt de pil prima en heb ik geen last van bijwerkingen. De reden dat ik hiermee begonnen ben is dat ik zelf wilde bepalen wanneer ik ongesteld werd.

Met de pil weet ik precies wanneer mijn stopweek is en als dat niet uitkomt verplaats ik het een week. Een andere manier om je cyclus in de gaten te houden is via een app. Deze apps worden deze steeds populairder en kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Zo kan je zien wanneer je het meest vruchtbaar bent, handig voor wanneer je zwanger wilt worden. Of om te zien wanneer je jezelf extra moet beschermen met andere voorbehoedsmiddelen. Een van de grootste redenen waarom vrouwen hiervoor kiezen is vanwege het hormoonvrije gebruik.

Toch zijn er twijfels bij de betrouwbaarheid van deze apps. In Zweden zijn er namelijk 37 vrouwen ongewenst zwanger geraakt in een, volgens de app, niet vruchtbare periode. Zij gebruikten allemaal de app Natural Cycles.

Deze app werkt op basis van het dagelijks meten van je lichaamstemperatuur. Het is de bedoeling dat je elke dag je temperatuur opneemt met een thermometer en dit invult op de app. Aan de hand hiervan weet de app wanneer je vruchtbaar bent of niet en of je dus bescherming moet gebruiken tijdens de seks. Wanneer je de app ‘perfect’ gebruikt val je binnen de 99% van de vrouwen die niet zwanger worden.

Het ‘perfect’ gebruiken van de app betekent dat je elke dag rond hetzelfde tijdstip je temperatuur meet. Vlak nadat je wakker bent geworden, nog voordat je uit bed stapt. Wanneer je langer dan 2 uur uitslaapt, ziek bent of met een kater in bed ligt moet je dit aangeven op de app. Je temperatuur is dan minder betrouwbaar.

Maar er zijn ook apps zonder het meten van je temperatuur. Aan de hand van de gegevens die je invult over je vorige menstruatie wordt er een berekening gemaakt voor de toekomstige. Hoe vaker je dit gebruikt hoe betrouwbaarder de gegevens zijn natuurlijk. Gebruikers van de laatste vorm van menstruatie app hebben verschillende meningen hierover. Zo gebruikte Hannah (15) de app vanaf het begin van haar menstruatie. ‘Omdat mijn menstruatie nog onregelmatig was, gaf de app geen betrouwbare informatie. Hierdoor moest ik alles handmatig invoeren, dit vergat ik vaak. Daarom ben ik gestopt met het gebruiken van de app.’

Toch vraag ik mij af hoe betrouwbaar een app kan zijn die voorspellingen doet over je lichaam. Jij bent tenslotte degene die voelt wanneer er wat gebeurd in je lijf, je telefoon of tablet is een elektronisch apparaat. In mijn ogen twee totaal verschillende dingen. Maar wie weet gebruiken we in de toekomst allemaal wel een elektronisch apparaat dat in je lichaam is gebouwd en precies kan aangeven wanneer je ongesteld wordt of wanneer je buikgriep krijgt.

Tekst: Sharona van Wijk

Volg de cyclus en check op Day 28 deel IX in deze reeks van 

'menses chronicles'.