• Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

​© 2019 WomenLoveLife | All Rights Reserved

Geschiedenis

Drie wereldverbeteraars

Mensen die uitgroeiden tot leiders van grote bewegingen tegen rassendiscriminatie en sociale ongelijkheid. Alle drie deze vrouwen werden wereldwijde rolmodellen.

Wij willen graag aandacht besteden aan deze drie vrouwen, die volgens ons een bijdrage hebben geleverd aan het verbeteren van de wereld. Alle drie hun levens overlapten elkaar en ze hebben een visie achtergelaten die veel vrouwen vandaag de dag inspireren.

Evita Peron

Zuid Amerika, Argentinië

Geboren: 7 mei 1919, Los Toldos Overleden: 26 juli 1952, Buenos Aires

Arm geboren
Eva Maria Duarte werd geboren in Los Toldos, Argentinië, op 7 mei 1919. Ze werd grootgebracht in een arm gezin, is nooit wettelijk erkend door haar vader en wilde meer uit het leven halen en ging naar Buenos Aires om dit te vinden. Daar ontmoette zij Juan Perón, de man die president van Argentinië werd en met wie zij zou gaan trouwen.

 

First Lady tot aan de dood
Eva Duarte veranderde in de vrouw die iedereen kent als Evita Perón. Ze ging haar haren opsteken, droeg nette mantelpakjes en was een aantal jaren de machtigste vrouw van Argentinië.

Van 1946 tot aan haar dood op 26 juli 1952 was Evita Perón first lady van Argentinië. Ze had veel invloed op het regeringsbeleid, waardoor zij veel macht kreeg. Ze droeg bij aan het stemrecht voor vrouwen en richtte een politieke partij op voor vrouwen.

 

Ongewenste macht
Het belangrijkste vond zij een vrouw van het volk te blijven en richtte zich voornamelijk op de armen en de arbeidersklasse. Hierdoor hield het volk van haar. In die tijd was het niet gebruikelijk dat een vrouw zich bemoeide met een verkiezingscampagne. Dít en het feit dat ze zich op het ‘normale’ volk richtte maakte haar ongeliefd bij de rijken en overige politici, die ook neerkeken op haar man omdat hij haar liet vertellen hoe hij het most doen. Grondbezitters, die er veel waren in die tijd, hadden veel te verliezen en waren letterlijk bang voor haar. Officieel had Evita Perón geen politieke rol, maar ze runde de campagne, onder andere met behulp van een bekende radiozender. Samen met Juan bezocht ze verschillende plaatsen in het land.

 

Hersenoperatie om te zwijgen
In 2015 publiceerde de wetenschappelijke nieuwsite Scientias een artikel waarin wordt beweerd dat Juan een hersenoperatie heeft laten uitvoeren bij Evita, zonder haar toestemming. Volgens Een onderzoeker stelde dat er een lobotomie is uitgevoerd om haar te kalmeren in haar uitspraken. Juan wilde zo een burgeroorlog voorkomen. Na deze operatie zou ze gestopt zijn met eten en is kort daarna overleden. Destijds dacht men dat de operatie werd uitgevoerd om de pijn van baarmoederhalskanker te bestrijden. Of Juan deze operatie echt om deze reden uit liet voeren of haar gewoon het zwijgen wilde opleggen is niet te achterhalen.

Rijk de geschiedenis in
Vandaag de dag wordt er vooral aan Evita teruggedacht als sterke vrouw met grote politieke invloed. Rolmodel voor meisjes en vrouwen wereldwijd. Een meisje dat arm en met weinig kansen is geboren en een rijk leven voor zichzelf heeft gecreëerd. En zo is zij de geschiedenis ingegaan. 

Rosa Parks

Verenigde Staten, Alabama, Michigan

Geboren: 4 februari 1913, Tuskegee

Overleden: 24 oktober 2005, Detroit

Rebelse vrouw

Rosa Lee Parks was een fanatieke strijder voor mensenrechten op het gebied van racisme en vrouwenemancipatie. Drie van haar overgrootouders waren wit en toen haar broer werd geboren met een witte huid, werd ze zich bewust van het feit dat ze een zwarte en een witte ouder had. Haar vader was timmerman en haar moeder gaf les op de plaatselijke lagere school, zij gaf Rosa thuis les. De rebelse kant had Rosa van haar grootvader van haar moeders kant. Hij was zwart maar had door zijn vader, een witte grondbezitter, een witte huidskleur. Dit gebruikte hij in zijn voordeel door in gesprek te gaan met de witte bevolking. Naderhand vertelde hij hen dat hij eigenlijk zwart was.

 

Opstaan door te blijven zitten

In de tijd dat Rosa opgroeide zag zij dat witte mensen met de bus naar school gingen, terwijl zwarte mensen liepen. Segregatie was destijds normaal en zij had nog geen besef van het verschil in burgerrechten tussen wit en zwart.

In 1943 stapte Rosa een bus in en liep door het voorste gedeelte, dat gereserveerd was voor blanke passagiers, door naar het achterste gedeelte. De buschauffeur verzocht haar dringend om uit te stappen en om in de middelste deur in te stappen. Dit weigerde Rosa en na een hevige woordenwisseling stapte ze uiteindelijk uit en liep naar huis door de hozende regen. In 1955 weigerde Rosa op te staan in de bus om haar plaats af te staan aan een witte man. Hier kwam de busboycot uit voort. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, was dit geen spontane actie van haar. Ze deed dit met voorbedachten rade en een heel specifiek doel.

 

Eén van de zeven  

In 1933 behoorde Rosa tot één van de zeven Afro-Amerikaanse vrouwen met een secundair diploma. Deze heeft ze na haar huwelijk behaald. Later kwam zij later in aanraking met de National Association for the advancement of colored people (NAACP). Dit is de oudste en nog steeds actieve burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten.
In 1943 werd haar gevraagd secretaris te worden van de plaatselijke afdeling. Binnen deze rol wilde zij stemrechten realiseren voor de zwarte bevolking. Tijdens haar werk als secretaris ontstond haar bewustwording voor emancipatie. Voorzitter Nixon kon niks zonder zijn secretaris, maar deed op een dag de uitspraak dat vrouwen nergens nodig zijn behalve in de keuken. Rosa antwoordde daarop dat zij wel degelijk nodig was door hem. In haar latere leven had zij veel contacten met vrouwelijke burgerrechtenactivisten. Zij liet zich inspireren door onder andere Isabella Bomefree, die later door het leven ging als Sojourner Truth en door Harriet Tubman.  

 

Rolmodellen
Rosa vond dat iedereen rolmodellen nodig heeft. Voor haar was dit voornamelijk haar echtgenoot voor zijn grootmoedige strijd. Haar moeder gaf haar zelfrespect en leerde haar niemand te beoordelen van de buitenkant. Zij ontmoette Martin Luther King toen hij 26 jaar was en had bewondering voor hem en Malcom X. Inmiddels is Rosa Parks zelf uitgegroeid tot een bekend rolmodel als strijder van mensenrechten. Door haar actie om niet op te staan in de bus werd ze gearresteerd, maar het gaf aanzet tot de start van de moderne Amerikaanse burgerrechtenbeweging.

Virginia Woolf

Europa, Verenigd Koninkrijk

Geboren: 25 januari 1882, Kensington, Londen

Overleden: 28 maart 1941, Lewes

Mysterieuze vrouw
Virginia Stephen Woolf is één van de belangrijkste literaire vrouwen uit Engeland voor de tweede wereldoorlog. Niet alleen de inhoud van haar boeken, maar ook haar privéleven hield menigeen destijds bezig. En nog steeds wordt er gespeculeerd over wie deze vrouw, die in 1941 het water inliep met zware stenen in haar zakken, eigenlijk was. Haar vader was een bekende filosoof. Haar moeder overleed toen Virginia twaalf was. Virginia en haar zus kregen thuis onderwijs in de bibliotheek van hun vader. Al op jonge leeftijd raakte Virginia geïntrigeerd door de literatuur.

 

Een eigen kamer
Ondanks haar huwelijk staat Virginia bekend als feministe met een duidelijke menig over de positie van vrouwen en de rol van mannen in deze kwestie. Haar kijk op de wereld en op relaties waren niet volgens iedereen normaal of acceptabel. De positie van de vrouw in de twintigste eeuw was altijd het belangrijkste thema in haar werk. In één van haar bekendste boeken, A Room of one’s own, schrijft ze over de relatie tussen een man en vrouw. De kamer staat letterlijk voor de ruimte die een vrouw nodig heeft om zichzelf te ontwikkelen en om te kunnen werken.

 

Bloomsbury
Ze was lid van de Bloomsburygroup, een groep schrijvers en kunstenaars die in de twintigste eeuw samen kwamen in de Londense wijk Bloombury, om bewustwording te creëren rondom de levensstijl in de westerse maatschappij. Er zijn destijds uitspraken van haar gepubliceerd waarin zij gezegd zou hebben dat in deze wereld de vrouw ondergeschikt leeft aan de man.

 

Depressie
Virginia was een vrouw die meerdere keren in haar leven te maken had met depressie en inzinkingen. Zowel zij en haar man waren bang dat ze op een dag zelfmoord zou gaan plegen, maar ze vond dat dit haar recht was. Om zelf te bepalen wanneer haar leven zou eindigen.

 

Inspiratie voor film en toneel
De film The Hours uit 2002 is geïnspireerd door Virginia Woolf. De hoofdpersonages uit de film, waar zij er zelf één van is, worden met elkaar verbonden via haar boek Mrs. Dalloway. 
Het toneelstuk Who is afraid of Virginia Woolf, dat wereldwijd nog steeds speelt, heeft eigenlijk niets met Virginia Woolf te maken. De schrijver van het stuk zag de tekst ergens op een muur staan en vond dit toepasselijk. Het stuk gaat over een echtpaar dat niet volgens de norm leeft. Zij zingen door het stuk heen een variant op het lied Wie is er bang voor de boze wolf. Sommigen associëren dit met de angst voor Virginia Woolf als vrijgevochten vrouw met haar eigen denkwijze over de wereld. 

Tekst: Evita Lagerwaard