• Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

​© 2019 WomenLoveLife | All Rights Reserved

Geschiedenis

Sportvrouwen

De successen van de Nederlandse sportvrouwen kunnen niet meer worden ontkend, ze zijn bijna niet meer bij te houden. Met onder andere voetbal, hockey en atletiek blijven ze hoge titels in de wacht slepen. En vergeet de sporten niet die minder of geen aandacht krijgen op televisie.

Tijdens de Olympische Spelen in 2016 deden er voor het eerst meer Nederlandse vrouwen mee dan mannen. Je kan wel stellen dat vrouwen de topsport gaan domineren. Dit is niet altijd zo geweest. Vroeger mochten vrouwen niet sporten. In het begin van de twintigste eeuw werd vrouwensport vaak tegengegaan vanuit de kerk en de overheid. Zij geloofden dat sportende vrouwen lustgevoelens zouden opwekken, ook waren zij bang dat topsport onvruchtbaarheid kon veroorzaken. In 776 voor Christus waren de eerste Olympische Spelen. Deze werden gehouden in Griekenland, waar alleen de Griekse mannen aan deel mochten nemen. Voor getrouwde vrouwen was het verboden om te kijken, de deelnemende mannen waren namelijk naakt. De eerste Olympische Spelen zoals wij deze kennen waren in 1896 in Athene. Vier jaar later, in 1900, deden de eerste vrouwen mee. Deze vrouwen hebben ervoor gezorgd dat ook Nederland een aantal jaren later vertegenwoordigd werd door vrouwen op de Olympische Spelen in 1920. Maar er zijn nog veel meer vrouwen die bijzondere prestaties hebben neergezet. Wij lichten er acht voor jullie uit. 

1928-2008

... het voor deelnemende landen aan de Olympische Spelen verplicht is om minimaal 1 vrouw af te vaardigen?

... er afgelopen Olympische Spelen 130 Nederlandse vrouwen meededen en 108 mannen?

... pas in 1981 voor het eerst vrouwen werden toegelaten tot de organisatie van de Olympische Spelen.

Wist je dat ...

             De eerste vrouw was Rie Beisenherz in 1920. Lid van de                            Amsterdamse Dames Zwembond toen zij werd ontdekt door de voorzitter. Helaas waren haar voorbereidingen niet optimaal, de baanlengte van het bad was anders en er werd gestart vanuit het water. Ze was net niet goed genoeg om door te gaan, maar het feit dat zij deelnam was heel bijzonder. Rie heeft een opening gecreëerd voor latere successen van Nederlandse vrouwen tijdens de Olympische Spelen.

1

Beeld: zwemmenindepolder.nl

                Fanny Blankers-Koen, bekend als de Vliegende Huisvrouw. Dat                   Fanny sportief was bleek al op jonge leeftijd; zwemmen, tennis, hoogspringen, ze deed het allemaal. Haar talent lag bij atletiek en dan met name het hardlopen. Door twee zwangerschappen en de Tweede Wereld- oorlog werd Fanny pas succesvol tijdens de Olympische Spelen in 1948

waar ze maarliefst vier gouden medailles won.

                In 1928 veroverde Marie Braun de eerste Olympische medaille,                     goud op de 100 meter rugslag. Datzelfde jaar werd het toegestaan voor vrouwen om deel te nemen aan turnen. Het Nederlandse vrouwenteam werd dit jaar eerste.

2

3

Beeld: geheugenvannederland.nl

Beeld: theolympians.co

4

               Sjoukje Dijkstra, de eerste Nederlandse kunstschaatser die op het     EK, WK en Winter Spelen prijzen in de wacht sleepte. Met als hoogtepunt goud in 1964 tijdens de Winter Spelen.

5

              De toppers van het vrouwenhockey behaalden in 1971 de eerste                     gouden plak tijdens het EK in Australië. Op de Olympische Spelen werd vrouwenhockey pas in 1980 toegestaan. Nederland deed dit jaar niet mee vanwege de gevolgen van de boycot. Maar de Spelen erop in 1984 deden ze wel mee en wonnen ze goud! Dit succes bleef zich herhalen met meerdere gouden medailles tijdens alle EK’s, WK’s en OS.

Beeld: geheugenvannederland.nl

             Nelli Cooman, atlete, won in 1985 haar eerste Europese titel op de                60 meter sprint. Deze titel bleef op haar naam staan tot en met 1989. Naast deze overwinningen mocht zij in 1987 en 1989 ook Wereld Kampioene op de 60 meter sprint achter haar naam schrijven.

6

Beeld: olympischsporterfgoed.nl

              Het eerste Olympisch goud voor een vrouwelijk judoka was voor                 Angelique Seriese in 1988. Helaas was judo voor vrouwen dat jaar een demonstratiesport. Dit werd door het organiserende land toegevoegd en kreeg minder aandacht dan de officiële sporten. Toch werd Angelique Seriese een begrip in de judowereld, met meerdere titels op haar naam, met als topjaar 1995 waar zij het NK, EK en WK won.

7

Beeld: olympischsporterfgoed.nl

             Het roeiduo dat jaren samen trainden met veel conflicten en zelfs                  gesprekken hadden met een psycholoog, hadden toch succes.

Kirsten van der Kolk en Marit van Eupen wonnen in 2008 als eerste Nederlandse lichte dubbeltwee goud tijdens de Olympische Spelen in Peking.

 

8

Beeld: parool.nl

Tekst: Sharona van Wijk