• Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

​© 2019 WomenLoveLife | All Rights Reserved

Koken met 

  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle

Cleo Barbosa dos Santos

    leo is opgegroeid in Brazilië. Ze maakt voor ons Picanha (je spreekt het uit als pikanja), een typisch Braziliaans vleesgerecht. Het bestaat uit een groot stuk entrecote dat wordt gegeten in combinatie met meerdere bijgerechten, waar ook vlees in is verwerkt. 

Dit is de bescheiden versie van het recept. In Brazilië eet je er ook kip bij, hoe meer vlees hoe beter. En heel veel rijst.  

C

Stap 1
Gerecht 1
Wrijf de entrecote in met zeezout, zwarte peper en knoflook (dit kun je in één molen kopen) en laat het vlees 20 minuten rusten. Daarna 40 minuten in de oven op 180 graden (elektrische oven)
Stap 2
Gerecht 2
Snijd ondertussen de calabreza (worst) in grove stukken
Stap 3
Snijd een bos lente uien, een bos koriander, een hele rode, groene en oranje paprika in kleine stukjes
Stap 4
Doe een pak zwarte bonen in een pan, in hun eigen sap. Voeg hier de helft van de groente aan toe en laat zachtjes 20 minuten sudderen
Stap 5
Gerecht 3
Doe de rest van de groente in een schaal
Stap 6
Voeg aan de groentesalade toe; een komkommer en tomaat in kleine stukjes gesneden, citroensap van één citroen, appel azijn, peper en zout naar smaak
Stap 7
Meng alle ingrediënten van de salade door elkaar en zet apart buiten de koelkast
Stap 8
Gerecht 4
Breng (Basmati) rijst aan de kook Voeg één eetlepel kokosolie, kurkuma poeder en knoflookpoeder toe aan de rijst en laat het geheel droogkoken
Stap 9
Gerecht 1
Het vlees is klaar als het knapperig en donkerbruin is van buiten en roze/rood van binnen
Meer weergeven

Hoofdgerecht 

Nagerecht 

Stap 1
Voor het nagerecht heb je nodig; een blik gecondenseerde melk, 1 bakje crème fraiche, zes passievruchten, 200 ml water, twee takjes munt en een paar blauwe bessen
Stap 2
Snijd de passievruchten door midden en lepel de inhoud inclusief pitjes eruit. Doe de passievruchten in een blender met 150-200 ml water en mix het geheel kort tot het iets gaat schuimen. Als je het mengsel te lang mixt gaan de zaadjes stuk, dat is niet de bedoeling
Stap 3
Giet de passievruchten met water door een vergiet in een kom, om het te scheiden van de pitten
Stap 4
Giet de passievruchten terug in de blender en voeg het blik gecondenseerde melk toe, maar houd een klein laagje apart. Voeg ook de crème fraise toe en mix het geheel tot het er romig uitziet. Doe de mix in een bak en zet deze (kort) in de diepvries
Stap 5
Stap 5 is de belangrijkste stap; lik de blender uit en geniet alvast van de zoete mix van passievruchten en room
Stap 6
Giet de mix in dessertglazen en garneer met de muntblaadjes en blauwe bessen
Meer weergeven

Caipirinha

Cocktail recept

Deze echte Braziliaanse rumcocktail maakt het gerecht compleet. 

Benodigdheden

*Mangueira (Braziliaanse rum) of andere rum, 200 ml

* 7 Up naar smaak

* Gecondenseerde melk, het restje dat je bij het nagerecht apart hebt gehouden 

* 1 Limoen

* Suiker 2 el

* IJsblokjes 

Bereidingswijze

Snijd de limoen in kleine stukjes en doe in een cocktailshaker alle andere ingrediënten. Shaken en Genieten! 

De gesprekken onder het eten ....

Hoe zit het met de positie van vrouwen in Brazilië?

'In Brazilië werken vrouwen om financieel onafhankelijk te zijn. Het gedrag van

mannen naar vrouwen toe is door de jaren 

heen veranderd, omdat de straffen veel 

hoger zijn en vrouwen heel serieus worden 

genomen als het gaat om beschuldigingen 

naar mannen toe. 

Vroeger werden vrouwen vaker geslagen 

of seksueel geïntimideerd en kwamen 

mannen daarmee weg. Nu is dat niet meerzo, mannen zijn hierdoor voorzichtiger 

geworden met wat zij doen en zeggen. Straatintimidatie speelt nog steeds een grote rol in Brazilië, maar het gedrag van de vrouwen naar deze mannen toe is veranderd. Vrouwen willen het niet meer 

horen en accepteren het niet langer. 

Ze krijgen ook minder vaak kinderen en 

trouwen minder snel. Het is te vergelijken met Nederland. In het zuiden was dit al langer zo, maar nu gebeurt dit ook in het Noorden.' 

Bij Brazilië denk ik 

aan carnaval in Rio

'Carnaval is nog steeds bij iedereen in 

Brazilië populair en duurt drie dagen.

Dit is in heel Brazilië, niet alleen in Rio. 

Mensen sparen het hele jaar door om die 

drie dagen te kunnen feesten.

Typische Braziliaanse kleding is een kort rokje of korte broek.Hoe korter en strakker 

hoe beter. 

Vooral vrouwen dragen dat. 

Zij zijn constant bezig 

met het verleiden van mannen '

Tekst & Beeld: Evita Lagerwaard

Stap 1

Gerecht 1 Wrijf de entrecote in met zeezout, zwarte peper en knoflook (dit kun je in één molen kopen) en laat het vlees 20 minuten rusten. Daarna 40 minuten in de oven op 180 graden (elektrische oven)