• Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

​© 2019 WomenLoveLife | All Rights Reserved

 In Gesprek 

  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

Hoe kwam je bij boogschieten terecht?

"Er was een project op de middelbare school waar we een paar weken verschillende sporten gingen uitproberen. Kanoën, schermen etc. Dat ‘uitproberen’ heb ik met mijn vriendengroep doorgezet na schooltijd. Zo kwamen we bij boogschieten terecht. Ik had daar een boek over gelezen en het leek ons erg interessant. Uiteindelijk vonden we het allemaal zo leuk dat we daar zijn blijven hangen."

 

Ging je zomaar een boek over boogschieten lezen?

"Mijn ouders hebben mij vroeger veel gestimuleerd om te lezen, omdat ik dyslexie heb. Ik vond fantasy boeken altijd heel leuk. Daarin komen vaak oorlogen voor met ouderwetse wapens, ook boogschieten dus."

Speelt bij boogschieten leeftijd een belangrijke rol?

"Je hebt kinderen die op zesjarige leeftijd beginnen, ik was veertien. Doordat ik eerst ritmische gymnastiek heb gedaan had ik veel spierkennis. Dit werkte in mijn voordeel. Als je echt topsporter wilt worden is het belangrijk om vanaf jonge leeftijd sportervaring hebben, dat helpt in de groei en kennis van de spieren. Als je begint op je twintigste, heb je de Jong Oranje serie gemist. Het is een voordeel als je hieraan mee hebt gedaan, dan heb je al ervaring en kun je makkelijker doorstromen bij de senioren. Je kunt dus zeggen dat je zo vroeg mogelijk moet beginnen met een sport, maar dat hoeft niet altijd de sport te zijn waar je eindigt. Bij boogschieten kun je gelukkig lang mee, het is niet zo dat je lichaam op is als je twintig bent."

met Esther Deden

   n het kader van de Nationale Sportweken gingen we in gesprek met Esther Deden. Zij heeft als boogschutter meegedaan aan het EK en de Europese spelen en deelt met ons haar ervaringen en visie op deze sport....

I

'Voor het eerst had ik de vrijheid om individueel beter te worden'

Over Esther Deden

 

23 Jaar

Afgestudeerd aan de Johan Cruijff

Academy

Woont in Almere

 

Topsporter Handboogschieten

 

Wanneer wist je dat jouw toekomst bij het boogschieten lag?

"Ik nam destijds ook deel aan twee andere sporten. Met boogschieten bleek ik talent te hebben. Doordat het een individuele sport is, kon ik zo vaak trainen als ik wilde en door meer te trainen werd ik beter. Voor het eerst had ik de vrijheid om individueel beter te worden. Met een half jaar wist ik dat ik bij Jong Oranje wilde. Op onze club zaten ook al verschillende meisjes en jongens in Jong Oranje, waar ik mee trainde. Het stimuleert als je zulke voorbeelden dichtbij hebt."

 

Hoe stonden je ouders daarin toen je dat idee had?

"Leuk, dat gaan we doen, zeiden ze. Ik moest wel kiezen, want drie sporten waarvan één vier keer per week was te duur. Daarnaast betaal je bijna 2000 euro voor een wedstrijdboog. Dus toen ben ik gestopt met mijn andere sporten, zodat ik mij volledig op het handboogschieten kon concentreren."

Hoe voel je of de pijl goed of slecht is?

"Door de spierkennis en ervaring van je training ken je je techniek, als je daar lichte afwijkingen in maakt dan voel je dat. 

Elke keer moet je die pijl op 70 meter goed schieten. De controle die ik voel voordat ik een pijl loslaat wordt omgezet in onmacht zodra ik de pijl loslaat, omdat je er dan niks meer aan kan doen."

Hoe zit een trainingsschema eruit, want je zei dat je kennis moet hebben van je spieren?

"Het is heel veel herhalen. Telkens blijven schieten en aan je techniek werken.

Naast het schieten doen we kracht en conditietraining. Dit is belangrijk om de lange wedstrijddagen van 08:00 uur tot 17:00 uur vol te houden. Concentratie speelt ook een belangrijke rol. Om dit te verbeteren kun je conditietraining en mentale training doen.

Als mentale training doen wij meditatie, dit helpt ook bij het positief trainen van je mindset. Een slechte pijl is bijvoorbeeld niet het einde van de wereld, je moet dit los kunnen laten en doorgaan met je taak."

Hoe ver van tevoren begin je met het trainen voor een wedstrijd?

"Ik train het hele jaar door, af en toe neem ik een week vakantie om mijn lichaam en mind rust te geven. Voor mijn trainingen maak ik gebruik van periodisering, dat houdt in dat je de intensiteit van je trainingsweken aanpast aan een wedstrijd. Ik begin bijvoorbeeld in intensiteitniveau 2, de week erna ga ik naar 3 en vervolgens niveau 4, dat is een hele zware week.

De week voor de wedstrijd ga ik terug naar niveau 1 of 2, dan heb ik in de week van de wedstrijd een boost in mijn spieren. In de hogere weken doen we twee tot drie keer per week krachttraining, drie keer conditietraining en elke avond vijf tot tien minuten meditatie. Dit moet je trouwens niet liggend doen, dan val je in slaap haha."

'Ze zeggen dat vrouwen beter worden van seks voor een wedstrijd'

Word je voor elke wedstrijd getest op doping?

"Tijdens het Nederlands Kampioenschap en internationale wedstrijden worden er steekproeven gedaan. Dit doen ze na afloop van een wedstrijd. Het is weleens voorgekomen bij het boogschieten dat er achteraf een titel afgenomen werd, omdat een sporter werd betrapt op gebruik van verboden middelen."

Wat is jouw grootste overwinning?

"Op mijn laatste juniorentoernooi tijdens het EK, heb ik samen met Sjef van den Berg zilver gehaald. Dit was een hele mooie overwinning. We stonden 4-4 en moesten een shoot-off doen, hier schieten beide teams twee pijlen, één pijl per persoon. Het andere team schoot als eerste een 8. Ik begon, want ik was de ‘zwakkere’ van het team en ik schoot een 10! Ik dacht; die is binnen, want Sjef schiet sowieso een 9 of een 10. Ik weet niet wat er gebeurde bij hem, maar er ging iets mis en hij schoot een 4. We hebben toen met één punt minder de finale verloren. Grappig was dat iedereen in Nederland dacht dat die 4 van mij was. Ik had precies hetzelfde gedacht als ik achter de computer had gezeten, want Sjef is gewoon heel goed. Ondanks het verlies van de finale was dit éen van mijn mooiste wedstrijden ooit."

Heb je rituelen voor een wedstrijd?

"Ik vind het fijn om de boog alleen op te bouwen, zonder mensen om mij heen. Zodat ik in de juiste focus en energie kan komen. Tijdens de warming-up luister ik naar energieke muziek zoals Galantis of Ed Sheeran. Ik luister altijd naar muziek die mij precies in de juiste mood brengt, niet te langzaam en niet te snel.

 

Mag je net als bij voetbal geen seks hebben voor een wedstrijd?

Nee, dat is bij ons niet afgesproken haha.

Ze zeggen trouwens dat vrouwen beter worden van seks voor een wedstrijd en mannen slechter ;)"

Wordt er veel drugs gebruikt bij boogschieten?

"Nee, ik heb bij deze sport ook niet het idee dat je er beter van kunt worden. Door doping krijg je meer explosiviteit in je spieren, dat is iets wat je niet wilt tijdens het schieten. Je kunt wel per ongeluk drugs binnen krijgen. Dit kan in je medicijnen zitten en er zijn ook bepaalde vitaminepillen die vervuild zijn met stoffen die er bij een dopingtest als positief uitkomen. Daarom is het belangrijk om dit altijd te checken. Ik check altijd alles op de dopingwijzer die we hebben gekregen."

Mijn mooiste ervaring was tijdens de Europese Spelen in 2015....
"Tegen alle verwachtingen in behaalden wij een kwalificatieticket, op het laatste kwalificatiemoment in 2015. Het evenement was mijn eerste multi-sport evenement, waar we met alle sporters in een klein dorp verbleven. Met iedereen van TeamNL hadden we een band, die je hier in Nederland niet zo snel zou hebben. Dan kijk je toch naar elkaar met een gevoel van; oh jij krijgt veel meer geld voor jouw sport."

Hoe duidelijk is het financiële verschil?

"Het is vooral zo dat sporten die meer in de kijkers staan meer sponsors krijgen. Boogschieten zie je alleen op televisie tijdens de Olympische Spelen. NOS maakt keuzes in wat ze uitzenden en zendt uit waarvan ze denken dat dit de meeste kijkers trekt. 

Daarom is het voor onze bond heel lastig om sponsoren te krijgen. Bedrijven willen vaak wel middelen voor wedstrijden sponsoren, maar voor toernooien heb je eigenlijk geld nodig voor vliegtickets, hotels, inschrijfgelden en eten."

Vind je het belangrijk dat jonge meisjes aangemoedigd worden om bepaalde sporten uit te proberen?

"Om te gaan sporten in het algemeen wel ja. Ik denk dat kinderen veel zelfvertrouwen krijgen en een teamgevoel ervaren in sport.

Er zijn best wel veel sporten die vanuit traditie populair zijn binnen bepaalde genders en dit zie je nog vaak binnen onze huidige cultuur. Na films als The Hunger Games zag ik bij onze vereniging opvallend meer jonge meisjes binnenkomen. De vrouwelijke hoofdpersoon uit deze film heeft veel invloed gehad, zo zie dat rolmodellen belangrijk zijn. Ik denk dat wanneer het sportaanbod op scholen vergroot wordt, dit zal helpen bij het verbreden van de sportvisie van kinderen."

Is er bij boogschieten een verschil in aandacht tussen mannen en vrouwenteams?

"Qua publieke aandacht vind ik dat wel meevallen. In prijzengeld verschilt het wel. Vrouwen krijgen bij veel evenementen de helft van het prijzengeld dat de mannen ontvangen, omdat de categorie vrouwen kleiner is dan de mannen. Terwijl de top van de dames even goed of zelfs beter zijn dan de top van de heren. Ik vind dat het prijzengeld voor mannen en vrouwen hetzelfde moet zijn. Het salaris is wel overigens wel hetzelfde en ook op kampioenschappen is het prijzengeld wel gelijk verdeeld."

Hoe combineerde jij boogschieten met school?

"Ik zat toevallig op een sportlievende school, wat inhoudt dat ik eerder weg mocht uit de les om trainingen te kunnen volgen. Zolang ik mijn cijfer hooghield was dit geen probleem. Op het Hbo heb ik gezocht naar een opleiding die sport gefocust was. In Amsterdam zit de Johan Cruijff Academy, dit is een Hbo-opleiding voor topsporters. Hier zijn ze heel flexibel als het gaat om het missen van lessen, zolang je maar voldoendes blijft halen voor je toetsen en andere producten. Toetsen die ik miste vanwege een wedstrijd, mocht ik achteraf inhalen zonder dat mijn eerste kans werd weggestreept. Op ‘gewone’ Hogescholen moet je een gemiste toets inhalen als je tweede kans. Het was heel geruststellend dat ik mij daar geen zorgen om hoefde te maken.

Een nadeel is dat de Academy alleen de opleiding Sportmarketing aanbiedt op dit moment." 

Wie is jouw rolmodel binnen het boogschieten?

"Katuna Lorig! Zij zal nu rond de veertig zijn en heeft al drie of vier Olympische Spelen meegemaakt. Eerst kwam zij uit voor de Sovjet-Unie, de omstandigheden waren niet ideaal voor haar en na een moeilijke tijd is zij gemigreerd naar Amerika. Zij is door alle omstandigheden heen blijven trainen.

Haar doorzettingsvermogen vind ik echt heel bewonderenswaardig." 

'Het doorzettingsvermogen van Katuna Lorig vind ik bewonderingswaardig!'

Heb je tips voor jonge meisjes en vrouwen die op hoog niveau willen boogschieten?

"Vertrouwen hebben in jezelf en er vertrouwen in hebben dat tijd je zal helpen. Te snel willen presteren werkt niet. Als je voldoende traint komt het resultaat vanzelf. Blijven, trainen en blijven herhalen. Het is ook belangrijk om een coach te zoeken in wie je vertrouwen hebt en met wie je een goede band op kunt bouwen."

Hoe ziet jouw toekomst in boogschieten eruit?

"De Olympische spelen in Tokyo, dat is waar ik naartoe wil werken. Maar eerst de Europese Kampioenschappen in Polen volgend jaar. Daar ben ik nu met mijn coach een plan voor aan het maken."

Tekst: Sharona van Wijk & Evita Lagerwaard

Beeld: Niels Buitenhuis