• Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

​© 2019 WomenLoveLife | All Rights Reserved

 In Gesprek 

met mv. Hanegraaff

"Oorspronkelijk kom ik uit Amsterdam, maar ik heb door heel Nederland gewoond. Als kind ben ik vaak verhuisd met mijn ouders. Later toen ik getrouwd was verhuisden wij vaak voor mijn zijn werk. Ik geloof dat ik in totaal 37 keer verhuisd ben. Amsterdam, Huizen, Groningen, Drenthe, Friesland, Limburg en nu Almere."

    ,,Wij zijn heel nieuwsgierig'', zeiden we direct zodra we een plekje hadden gevonden bij het koffiecafé in het centrum. We bestelden voor mevrouw een koffie zwart, haar grote verslaving, vertelde ze. ,,Jullie mogen alles vragen, maar of ik antwoord geef weet ik niet'', ging ze verder.

Over mv. Hanegraaff

 

37 keer verhuisd

Lust geen aardappelpuree

Eet wel graag frietjes

 

Woont in Almere

 

"Het huis in Huizen kan ik mij nog goed herinneren. Vanuit de tuin kon je een weiland over en dan was je bij het IJsselmeer. Daar ging ik met kinderen uit de buurt vaak heen om te zwemmen of te schaatsen als het goed vroor. Na het zwemmen gingen we ook vaak spelen in Oud Valkeveen.

Dan wachten we tot er een gezin met een paar kinderen aankwam en dan gingen wij ertussen lopen. Niemand zei er wat van. Een enkele keer werd er gevraagd waar onze ouders waren. 'Die zitten op het terras koffie te drinken' zeiden we dan. Dat controleerde ze nooit. Zo konden we altijd gratis de speeltuin in. Ik was toen een jaar of zes."

"Limburg vond ik een hele fijne plek om te wonen. De mensen waren daar zo vriendelijk, zelfs als ze niet wisten wie je was zeiden ze je gedag. Ik had het daar erg naar mijn zijn en vond het dan ook jammer dat we weer moesten verhuizen.

De kinderen waren helemaal ingeburgerd en spraken vloeiend Limburgs. Eenmaal in Amsterdam aangekomen kon niemand ze verstaan. Dat was wel handig, je kon overal over praten zonder dat iemand wist wat je zei."

"Uiteindelijk heb ik op meerdere plekken in Amsterdam gewoond. Ik ben geboren in West en Osdorp was de laatste. Daarna ben ik naar Almere gekomen. Ik heb een tijdje in de Faunabuurt gewoond, waar ik mijn kleindochter naar school bracht. Later ben ik nog wel zeven of acht keer verhuisd binnen Almere."

"Nu woon ik al twee en een half jaar in het zorgcentrum en begint het weer te kriebelen.

Mijn schoonmoeder woonde tachtig jaar op hetzelfde adres. Zij is geboren in de Pijp, getrouwd en heeft daar haar kinderen opgevoed. Dat begrijp ik niet, dat iemand tachtig jaar op hetzelfde adres kan wonen. Vreselijk."

"Het zorgcentrum bevalt mij prima. Ook hierbinnen ben ik een keer verhuisd. Van een tweepersoonskamer naar een eenpersoons. Ik mag nog één keer verhuizen als ik dat wil, naar een kamer met een balkon. Maar ik vind deze kamer wel best, het waait toch te hard om op een balkon te zitten. Ik denk dat dit de woning wordt waar ik het langst ga wonen. Totdat ik er uit ga met mijn voetjes vooruit. Maar ik hoop het nog wel een paar jaar te kunnen volhouden. Als het aan het eten ligt dan lukt het niet. Dat is af en toe zo slecht."

"Ik kan kiezen tussen twee dagmenu’s en vegetarisch. Nou dat vegetarisch heb ik één keer geprobeerd, dat was niks voor mij.

Zelf kookte ik vroeger veel Indonesisch, lekker pittig eten. In de gehaktballen ging vaak sambal, knoflook en een uitje. Hier in het zorgcentrum worden de gehaktballen steeds kleiner trouwens.

Ze smaken wel goed. Soms haal ik met mijn kinderen eten bij de supermarkt. De maaltijdsalades van de Dirk en de pittige bami van de Deen zijn erg lekker."

"Op de dinsdag- en donderdagavond eet ik brood in de buffetruimte, dat is heel gezellig. Ik heb een leuke tafel.

Er is één meneer die bijna niet kan praten, maar we hebben een lol samen! Een andere meneer is ontzettend creatief. Hij schildert, borduurt en fotografeert. Zelf hoef ik niet op de foto. Nee, ook niet voor dit artikel ;)."

Tekst & Beeld: Evita Lagerwaard & Sharona van Wijk