• Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

​© 2019 WomenLoveLife | All Rights Reserved

Naakt

Bentoniet Klei

Bentoniet is een adsorberende aluminium fylosilicaat klei die grotendeels bestaat uit het mineraal montmorilloniet. Dit mineraal is vernoemd naar de Franse gemeente Montmorillon, waar het mineraal voor het eerst uitgebreid werd beschreven. Bentoniet valt onder de smectitische (zwellende) kleien.

 

Way back

Klei wordt al eeuwenlang als natuurlijk medicijn gebruikt door verschillende volkeren en culturen zoals de Egyptenaren, Azteken en Grieken. Klei wordt niet alleen door mensen voor medische doeleinden gebruikt, maar ook door dieren. Denk aan olifanten en nijlpaarden in Afrika die geregeld een helend modderbad nemen. Instinctief eten zij het ook. De gegeten klei migreert naar het verteringsstelsel en vangt en neutraliseert onderweg toxische materie of adsorbeert gevaarlijke moleculen op een volledig natuurlijke manier.

Hoe ziet het eruit?

Bentoniet klei is heel fijn, grijs groenig van kleur

en voelt heel zacht aan. 

Wat doet het?

Het feit dat het een adsorberende klei is, maakt dat het toxische stoffen als een magneet aantrekt en naar de oppervlakte en zich toe trekt. Bentoniet heeft negatief geladen moleculen en de meeste toxische stoffen en zware metalen hebben positief geladen moleculen. Hierdoor trekken deze twee elkaar aan en blijven zij verbonden. Vandaar dat deze klei zo geliefd is in het gebruik van verschillende cosmetische producten. 

Waar kun je het voor gebruiken?

Bentoniet klei wordt veel gebruikt in kleimaskers voor de huid. Dat is ook hoe ik het gebruik. Ik heb een pot van bijna een kilo, jaren geleden online gekocht nadat ik erover las.

Op de verpakking staat dat het gebruikt kan worden voor: facials, acne, bodywraps, (voeten)baden, als clay-ice pack op bijvoorbeeld een zere knie en insectenbeten. Zelf gebruik ik het als gezichtsmasker, haarmasker en in tandpasta. 

Tandpasta?

Yes, tandpasta. De mond is één van de meest vatbare plekken voor bacteriën van buitenaf. Bentoniet wordt gebruikt in verschillende tandpasta’s om haar zwellende eigenschappen die tandpasta een gelachtige substantie geeft. Mij gaat het met name om de adsorberende eigenschappen die bacteriën op de tanden, tong en het tandvlees helpt verwijderen voordat je ze doorslikt.

Je kunt het ook mengen met water en als een soort mondwater gebruiken door te spoelen en weer uit te spugen. Ik vind deze tandpasta zelf heel fijn en dus deel ik graag het recept met je! 

Bentoniet tandpasta recept

 

60 gr Kokosolie

20 gr Bentoniet klei

5 gr Zuiveringszout (bakingsoda)

2 gr Himalaya zout (optioneel)

10 druppels Pepermunt olie

10 druppels Kruizemunt olie

 

Laat de Kokosolie au-bain marie een beetje smelten. Dit gaat al heel snel, dus je hoeft de olie niet heel erg te verhitten. Je wilt ook niet dat de olie helemaal vloeibaar wordt, omdat anders alle andere ingrediënten in het potje naar de bodem zakken.

Meng vervolgens alle ingrediënten, behalve de etherische oliën met de Kokosolie.

Als het een beetje is afgekoeld, voeg je de etherische oliën toe.

Giet het in een steriel potje. 

Tekst & Beeld: Marsha Peters