• Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

​© 2019 WomenLoveLife | All Rights Reserved

Smiley Face Girly Wink

April 11, 2016

Ze maken deel uit van ons dagelijks leven, emojis. Maar onze vriendjes uit Japan zijn erg stereotyperend. Vrouwen zijn bezig met mooi zijn en trouwen, mannen doen aan sport en hebben een beroep. Daarnaast kun je nu ook kiezen welke huidskleur de emoji heeft. Dit betekent dat je zelfs tijdens het versturen van een onschuldig tekstbericht moet nadenken

binnen welk hokje je past....

 

 

En zo zet de strijd zich voort....

Ook in de wereld van de emoji lijken de vrouwen nog een strijd aan te moeten gaan. Ze houden zich volgens de Japanse tekens namelijk vooral bezig met hun uiterlijk. Als vrouw kies je als activiteit, nagels lakken, haren knippen en trouwen. Daarentegen zijn de mannen druk met activiteiten als surfen, golfen, fietsen, zwemmen en werken als politieagent, detective of bouwvakker. Kinderen die de hele dag door berichten naar elkaar sturen, zien en gebruiken de genderbewuste en stereotyperende emojis meerdere keren per dag. Ik kan mij niet voorstellen dat dit hun wereldbeeld niet beïnvloed.

 

 

Kleurenblind

Sinds kort word je je ook bewust gemaakt van je huidskleur. Kleurenblind zijn, zoals bij jonge generaties steeds meer voorkomt, is er niet meer bij.

Geel is grappig en onschuldig, want niemand herkent zichzelf daarin en tegelijkertijd kan iedereen zich ermee identificeren. De kleur is afkomstig van de bekende smiley face die we al jaren kennen. Het heeft niet echt een identiteit, maar geeft een gevoel van blijdschap. De gezichtsuitdrukking en emotie die je op dat moment voelt is ten slotte waar het om gaat. Als je huilt, lacht of huilt van het lachen en je wilt dat aan iemand laten weten, maakt het volgens mij niet uit wat voor huidskleur je hebt. Daarnaast zet dat je dan ook weer aan het denken over de poppetjes waarvan je de huidskleur niet kunt kiezen. 

 

Associeren kinderen zichzelf met een emoji?

Expert Lilian Stolk is beeldend kunstenaar en laat mensen graag nadenken over dingen die ze in het dagelijks leven doen. Zij heeft zich verdiept in de wereld van de emoji om erachter te komen welk psychologisch effect emojis

hebben en onderzoekt op dit moment of het gebruik hiervan de taal verandert.

Als je mee wilt doen aan het onderzoek kun je de enquête invullen. 

Lilian geeft ook workshops op middelbare scholen en vraagt scholieren een emoji te ontwerpen die zij missen. Het is haar niet bekend of er is onderzocht of kinderen zichzelf met de emojis associëren. Wel geeft Lilian aan....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In Nederland zorgen de tekens soms voor verwarring

Doordat de emojis uit Japan komen, geven de emojis toch voornamelijk aan wat in de Japanse cultuur normaal is qua gebaren en stereotypering.

Zo zegt Lilian....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emojis horen niet op mensen te lijken

'Oorspronkelijk zijn de emojis ook niet ontwikkelt om op mensen te lijken, het ging er vooral om, dat men kon visualiseren in welke bui ze zijn of vanuit welk gevoel zij een tekstbericht stuurden. De stickers in de app Line brengen dit oorspronkelijke idee weer terug.' 

Er is dan ook geen onduidelijkheid over geslacht of huidskleur. Aan de huidige emojis die in het westen nu veel worden gebruikt wil Unicode, de organisatie die de emojis ontwikkelt, wel de optie toevoegen om te kiezen welk geslacht er bij een actie hoort. Net als bij het kiezen van een huidskleur kun je dan ook een politieagente kiezen of een vrouwelijke detective.

 

Zelf een emotie laten ontwerpen

Iedereen kan zelf de aanvraag voor een nieuwe emoji indienen. 'Deze wordt dan gekeurd door Unicode om onder andere te kijken of de emoji populair genoeg is.' Aldus Lilian.

 

Hoe denken jongeren hierover?

Oubah(21) en Lejla(22) zouden het goed vinden als je bij de beroepen en sporten kunt kiezen tussen mannen en vrouwen. Ze denken dat het ook leuk zou zijn als mannen meer emojis kunnen kiezen die met het uiterlijk te maken hebben, zoals een emoji die zichzelf scheert. Maar ze denken dat mannen deze emoji niet snel zullen gebruiken, omdat mannen niet graag uitkomen voor hun ijdelheid. 

 

'Ik denk dat kinderen bij het zien van de politieman automatisch denken dat het een mannenberoep is, terwijl dit ook heel goed een vrouw kan zijn. Dit draagt denk ik wel bij aan de beeldvorming bij kinderen.' zegt Lejla. 

 

De conclusie is dat de keuzemogelijkheden wat betreft huidskleur en de keuzebeperking qua gender en de hieraan gerelateerde acties de emojis zeker minder onschuldig maken dan ze in eerste instantie lijken. Het maakt mensen, jong en oud, meer bewust van hun identiteit.

 

 

 

Please reload

Follow WomenLoveLife
  • Facebook Classic
  • YouTube Social  Icon
Recent Posts

June 13, 2017

June 7, 2017

Please reload