• Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

​© 2019 WomenLoveLife | All Rights Reserved

Sheaboter

June 7, 2017

Wij vrouwen smeren ons een ongeluk. Uit een onderzoek van Superdrug onder 2000 Britse vrouwen is gebleken dat de gemiddelde vrouw gedurende haar leven zo’n €10.141,- besteed aan crèmes en reinigingsproducten. Reclames vertellen ons dat we meer moeten smeren, dat er een nieuw product is dat nóg beter zou werken tegen rimpels, vlekjes en om een ‘stralende en egale teint’ te krijgen. En wie is er nou niet gevoelig voor een product dat lekker ruikt én er mooi uitziet? Geloof me, we kunnen meer met minder.

 

 

Shea, sheaboter, karité (Frans) en ŋ̀kúto (Ghanees). Zomaar een paar gangbare namen voor het vet dat velen van ons - bewust of onbewust - dagelijks gebruiken. Ik schreef onlangs een monografie over deze bijzondere boom. Ik leerde een hele hoop nieuwe dingen en dat deel ik graag met je! 
En, ik deel ook een heel simpel, maar heel fijn recept aan het eind :)

 

 

Praat Latijns met me

De Latijnse naam van de Sheaboom is Vitellaria paradoxa. Op veel verzorgingsproducten waar Sheaboter in verwerkt is, vind je de naam Butyrospermum parkii. Dit is een verouderde naam en dus fout!

 

Om beter te begrijpen hoe bijzonder deze boom is duiken we even de etymologie in. Vitellaria is afgeleid van vitellarium wat is afgeleid van het Latijnse vitellus of vitulus wat ‘kalf’ of ‘eigeel’ betekent. Paradoxum is afgeleid van het Latijnse paradoxum en Griekse paradoxon. Para betekent ‘in tegenstelling’ en doxa ‘mening’. Je zou het kunnen vertalen als: de boom die - ondanks de barre omstandigheden (extreme hitte, gedijt in droge, zanderige grond) - leven geeft.

 

Way back

Duizenden jaren lang wordt Sheaboter gebruikt door verschillende volkeren. De Sheaboom groeit op zo’n 1 miljoen km2 (!) van bebost grasland. Van Sudan in Oostelijk Afrika tot aan Gambia in Westelijk Afrika. Traditioneel biedt de Sheaboom de voornaamste bron van plantaardig vet.

 

Lokale healers       

Naast het feit dat het een belangrijk voedingsmiddel is, wordt Sheaboter door lokale healers gebruikt bij behandeling voor reuma, ontstekingen van de neusgaten, een verstopte neus, lepra, hoesten en bot ontwrichtingen. Verder wordt het ook gebruikt voor de productie van boter (margarine), zeep, schoonmaakmiddelen en kaarsen. Ook is het gebleken het proces van heling te versnellen na een besnijdenis en voorkomt het striae bij zwangere vrouwen.

 

Ritueel gebruik

De Sheaboom wordt door veel gemeenschappen en etnische groepen gezien als een heilige boom en speelt een belangrijke rol in religieuze en culturele ceremonies. Ook wordt er gedacht dat de boom spirituele en beschermende eigenschappen bezit. Volgens de traditie mogen alleen vrouwen de vruchten van de heilige Sheaboom rapen. Het is voor mannen verboden om de boom of haar vruchten aan te raken.

 

Het maken van de boter

De noten worden uit de vruchten gehaald en vervolgens in de zon of oven gedroogd. Om de boter te verkrijgen moeten de noten worden verpletterd, geroosterd en fijngemalen. Dit bruine mengsel wordt vervolgens gekarnd en gefilterd totdat er een wittige pasta ontstaat.

 

 

De kleur van Sheaboter varieert van ivoorwit naar geel. Geraffineerde Sheaboter (rechts) is helemaal wit.

 

Huid & haar

Sheaboter wordt ook al duizenden jaren gebruikt voor de verzorging van huid en haar. Jong en oud heeft baat bij het smeren van Sheaboter. Pasgeboren baby’s worden na de geboorte uitgebreid gemasseerd met Sheaboter om hen te beschermen tegen de extremen van het Afrikaanse klimaat. En uit onderzoek is gebleken dat Sheaboter een anti-aging effect heeft (nu heb ik sowieso weer je aandacht).

 

Collageen bevorderend

Uit klinisch onderzoek is gebleken dat littekens veroorzaakt door zonnebrand, dermatitis en andere littekens met 70% verbeterde na het tweemaal daags smeren van Sheaboter. Dit heeft te maken met bepaalde inhoudsstoffen die de productie van collageen stimuleren.

 

“Wist je dat Sheaboter een SPF heeft van 3-4?”

 


Ontstekingsremmend

Sheaboter bevat verschillende inhoudsstoffen die ontstekingsremmend werken zodat huidinfecties geen kans krijgen. Zo werkt Sheaboter o.a. sterk tegen de bacterie Staphylococcus aureus, welke gedacht wordt bij puisten en acne een grote rol te spelen.

 

Dusss… reden genoeg om dit spul te gebruiken. Je kunt het puur smeren, maar dat smeert niet zo makkelijk uit doordat het een hard vet is. Ik maak zelf altijd een hele simpele, lekkere, vette whipped crème die jij ook kunt maken. Ik smeer dit echt op alles. Je kunt zelf variëren met de oliën, het is maar net wat je in huis hebt of wat jij zelf lekker vindt.

 

Recept: Whipped sheabutter

 

Ingrediënten:

 

- Sheaboter

- Kokosolie

- Zoete Amandelolie

 

Smelt de Sheaboter au bain-marie. Nadat het vet gesmolten is, deze van de hittebron verwijderen en de Kokos- en Zoete amandelolie toevoegen. Kokosolie is meestal ook een vast vet, maar dit smelt vanzelf door de hitte van de Sheaboter. Laat de massa afkoelen tot het iets vaster wordt (je kunt het ook even in de koelkast zetten). Klop de massa vervolgens met de mixer. Dit maakt het geheel luchtiger. Laat het weer iets opstijven, weer mixen, opstijven, mixen. Herhaal dit proces zo vaak als nodig. Giet vervolgens in een steriel potje.

 

Je kunt een essentiële olie toevoegen die je lekker vindt, maar het ruikt van zichzelf al een beetje naar chocola! 

 

 

 

 

 

Tags:

Please reload

Follow WomenLoveLife
  • Facebook Classic
  • YouTube Social  Icon
Recent Posts

June 13, 2017

June 7, 2017

Please reload