• Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

​© 2019 WomenLoveLife | All Rights Reserved

Cultuur

Fiep Westendorp tentoonstelling

Op de tweede verdieping van Kasteel Groeneveld wordt de honderdste geboortedag van Fiep Westendorp gevierd. De muren zijn versierd met tekeningen die gemaakt zijn door deze bijzondere vrouw.

In 1932 begon Fiep op de Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht, ze was de enige vrouw. Hierna volgde ze nog de academie voor beeldende kunsten in Rotterdam. Ze had hier en daar wat tekenopdrachten voor diverse tijdschriften, maar brak door na de Tweede Wereldoorlog. Voor Vrij Nederland en Het Parool maakte ze wekelijks illustraties. In die tijd kwam ze ook in contact met Annie M.G. Schmidt. Na een paar jaar vriendschap begon hun samenwerking met Jip en Janneke in Het Parool op de kinderpagina.

In 1962 werd Fiep gevraagd muurschilderingen te tekenen voor de kinderkamers van het cruiseschip

De Nieuw Amsterdam van de Holland Amerika lijn.

In drie delen tekende Fiep Amsterdamse grachtenpandjes, bootjes en de flatgebouwen in New York. Tussen vele kinderen konden Jip en Janneke natuurlijk niet ontbreken. Amerika was hier echter niet blij mee, zij associeerde de twee silhouetten namelijk met Afro-Amerikanen.

Ook op het deel van New York werd commentaar geleverd, hier had Fiep een donker jongetje getekend.

De opdrachtgevers eisten dat zij deze weg zou halen.

'Ik verscheur nog liever de tekeningen' had Fiep geantwoord. Voor deze opdracht kreeg zij nooit betaald, de reis naar New York die ze aangeboden kreeg heeft ze nooit gemaakt. 

Naast Jip en Janneke en de tekeningen voor de Holland Amerika lijn creëerde Fiep nog meer legendarische figuren. De tentoonstelling laat vele tekeningen en schetsen van vroeger zien. Op de zolder van het kasteel is er een interactief gedeelte voor de kleintjes.

Ook leuk voor volwassenen om doorheen te lopen en mee te doen!

Tot midden 2019 is deze tentoonstelling te zien in Kasteel Groeneveld in Baarn. Leuk om te combineren met een boswandeling rond het kasteel en een lunch op het terrein.